Vart är Chelseas säsong på väg?


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Veckoomgången i Premier League bjöd på sprakande fotboll. De flesta blickarna vändes mot Wembley, där Tottenham tog tre extremt viktiga poäng mot Manchester United. Tottenham är därför kvar i topp fyra-kampen i allra högsta grad. Ett lag avståndet krympte till var Chelsea.

 

Etiketter: marcus lindén

Chelsea föll sensationellt tungt mot Bournemouth. Siffrorna skrevs till 0-3. Insatsen var givetvis bedrövlig, och ingen hade väntat sig det. Men tecken på att allting inte riktigt är som det ska har funnits konstant denna säsong. Frågan har snarare varit om Chelsea kan dölja detta säsongen ut, eller om det blir ett ras.

Jag och många andra var kritiska mot Chelseas sommarfönster. Antonio Conte verkade också vara av den uppfattningen. Jag såg inte ambitionen. Utrymme för att spetsa truppen fanns, men det uteblev. Behovet av bredd fanns helt klart. Den uteblev också. Jag var förberedd på ett Chelsea som var tillbaka i Champions League och nu skulle slåss på dubbla fronter. Känslan var istället ett steg tillbaka. Zappacosta? Drinkwater?

Bakayoko har varit en besvikelse hittills, men det var inget uppsving från Matic på förhand heller. Få bedömer nog Morata som bättre än Diego Costa. Trebackslinjen har ofta fungerat ganska bra, där både Rudiger och Christensen presterat bra. Men behovet var större på kantspelarna och de tre offensiva. Där existerar ingen förbättring.

Jag trodde därför Abramovich skulle öppna plånboken i januari. Här är besvikelsen ännu större. Giroud är visserligen ett bra alternativ och Ross Barkley för reapris är spännande. Det som skaver i mig är dock att klubben inte ens gav sig in i kampen om vissa spelare. Behovet av Aubameyang och inte minst Sanchez fanns i allra högsta grad. Där uppstod inte ens rykten.

Lösningen på alla klubbars problem är inte alltid att köpa mer och dyrare. Chelsea har dessutom en ytterst intressant ungdomsakademi. Saken med Chelsea är dock är att de gått in för att vara en kortsiktig klubb. Ingen tränare blir långvarig. Vägen till framgång har varit att köpa dyrt. Det är en tydlig kultur som byggts upp, och planen på långsiktighet lades ner redan när Mourinho sparkades första vändan.

Mycket talar för att Antonio Conte lämnar klubben i sommar. Hans tankar ligger på annat håll och Abramovichs indragna köp verkar irritera honom. Ny tränare, nytt bygge. Att missa Champions League, samtidigt som övriga storklubbar köper storstjärnor, kan bli jobbigt. Vad var ligatiteln värd på lång sikt? Inte mycket i och med att kontinuiteten i framgångarna fortsätter att vara varierade.

Jag ser rätt många orosmoln angående Chelseas vår. När ryktena är så konkreta och besvikelsen så stor i vissa frågor, brukar det sällan sluta bra. Min känsla säger att Chelsea missar Champions League. Tiden får utvisa. 

/Marcus Lindén
 

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln