Ungdomarna och svenska folket

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

Det svenska folket har i modern tid skapat en psykotisk stämning kring ungdomsmästerskap. Sommaren 2015 var det lite drygt 4000 svenskar som vallfärdade till den tjeckiska huvudstaden för att sluta upp kring fotbollens U21-landslag.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

I dagarna har det svenska U21-landslaget i fotboll lottats i en grupp med Slovakien, England och Polen inför sommarens EM-slutspel. Igår släpptes truppen till nyårshelgens höjdpunkt, Junior-VM i hockey. Två evenemang som lockar den svenska publikens intresse och väcker ett stort engagemang. Men varför tänder ungdomarna sådana gnistor hos oss?  
 
Jag hade förmånen att vara på plats i Prag när Sverige säkrade U21-guldet, 2015. Aldrig någonsin har jag varit så populär bland folk i min omgivning. Telefonen gick varm från folk som befann sig hemma i Sverige eller på väg ner till Tjeckien. De ville veta hur läget såg ut med boende, med pubar, med uteliv och framför allt ville de ha hjälp med att skaffa fram biljetter. Folk var i extas, tog första bästa transportmedel ner till Tjeckien, utan varken boende eller matchbiljett.
 
Sverige spelade JVM-final mot Finland 2014, en match som spelades i Malmö Arena. Jag hade förmånen att även vara på plats och se den matchen. Tyvärr slutade den inte sagan inte lika lyckligt för vår del, men det var en match som lockade till intresse. Förutom de 12 600 som var på plats i arenan, så var det över två miljoner tv-tittare under den matchen. Ingen stor skillnad mot OS-finalen mot Kanada som spelades samma är. Den hade 2,7 miljoner tittare.
 
Det måste ha att göra med det oförutsägbara hos ungdomarna. Att vad som helst kan hända, i vilken situation som helst.
 
Det har givetvis en koppling till resultat, då vi årligen är inblandad i medaljstriden i JVM och där vi de senaste åren haft stora framgångar i U21.
 
Men den stora anledningen handlar med all säkerhet om killarnas bemötande. De har ännu inte klivit in bakom de stängda dörrarna som de flesta av seniorspelarna befinner sig bakom. Ta bara exemplet med John Guidetti, som efter varje match i U21-EM var framme och, inte bara tackade publiken, utan sjöng till publiken för att visa dess betydelse. Veckan innan U21-em drog igång hade herrlandslaget spelat en match hemma på Friends som de vann med 3-0. De nöjde sig med några applåder från mittcirkeln, för att sedan lämna planen.
 
Det samma gäller juniorkronorna i hockey. När SVT årligen gör sina inslag från JVM så möts vi av spelare som ”bjuder på en rejäl show”. De låter oss ”vanliga” människor förstå att dessa hockeyspelare också är vanliga människor. Att de har känslor och berörs av vad som händer i omvärlden precis som vi. Att de inte bara är maskiner som är där för att vinna guld åt Sverige.
 
Ungdomarna har en ödmjuk inställning till folket som faktiskt betyder mest för dem. För utan den stora publiken hade sporten inte varit en arbetsplats du kan livnära dig på.
 
Jag själv brukar gå in i decemberbubblan, vilket betyder att allt fokus ligger på mellandagarna, då JVM drar igång. Dessutom är sommarens semester redan bokad. Det blir södra Polen!

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln