STORA ELEFANTER PÅ VINGLIGA BEN

Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

”Det här är inte Milan” suckade klubbens sportchef Zvonomir Boban efter kölhalningen borta mot Atalanta precis innan jul som slutade med förnedrande 0-5 i baken för de rödsvarta.
Liknande tongångar har hörts en längre tid ifrån fans till Manchester United, Arsenal och Valencia. Stora tunga klubbar med digra meritlistor. Men ingen kan leva på gamla meriter i dagens snabbt accelererande fotbollsvärld. Hur kunde det bli så här ?
 

Frågan har inget enkelt ”Quick Fixsvar”. Det tar lång tid att bygga framgångsrika lag, att förädla och förvalta de och att växla både tränare och generationer av bärande spelare. Men det går betydligt snabbare att riva och rasera det mesta. Allt börjar precis som hos framgångsrika företag som plötsligt hamnar på dekis och efterkälken högst upp i hierarkin – hos ledningen. En stark sportslig och finansiell ledning med en tydlig plan och strategi minskar fallhöjden betydligt. Tittar vi på ovan nämnda klubbar så finns det tydliga gemensamma faktorer framförallt när det gäller den sportsliga ledningen under de senaste åren. I vissa fall, som Manchester United, med ett enormt vakum efter en extremt stark manager som skötte allt sportsligt. Men det ledarskap som gav Alex Ferguson och hans United så många titlar och framgångar är svårt att applicera i dagens komplexa fotbollsvärld där en del spelare och agenter inte ens tycker att ett kontrakt är något att förhålla sig till.
 
Alla tränare vill jobba långsiktigt och bygga starka lag med ett eget spel. Men i de största klubbarna finns hela tiden ett extremt tryck efter framgångar på kort sikt ifrån ägare, supporters och media. En ekvation som ofta blir svår att lösa. Satsa på egna unga produkter men samtidigt vinna titlar och framförallt kvalificera klubben till Champions League kräver starkt ledarskap och en trupp där ett antal bärande rutinerade spelare med stark karaktär kan ta ett stort ansvar på planen. Hur många spelare av den kalibern hittar vi i dagens Milan, United, Arsenal eller Valencia ?   
 
Zlatan har sedan han lämnade Malmö FF alltid (undantaget Galaxy) spelat i klubbar som tillhört toppskiktet i sina ligor. Nu gör han en sista satsning i en klubb vars bästa matcher fansen numera helst ser på History Channel. Hur länge kommer Zlatan att ha tålamod med lagkamrater som varken har tempot, intensiteten eller passningsspelet som krävs för att vara med i kampen om UEFA-platserna?

Milan famlar i ett sportsligt vakum trots att ikoner som Boban och Paolo Maldini sedan en tid finns i den sportsliga ledningen och de amerikanska ägarna investerade över en miljard kronor i nyförvärv inför säsongen. Manchester United har enorma kommersiella intäkter men letar förtvivlat efter sin sportsliga identitet. Arsenal gick på grund med Unai Emry vid rodret och har fortfarande ett gigantiskt arbete framför sig att hitta en defensiv stabilitet. Valencia var för ett par år sedan så illa ute ekonomiskt att stadens ledning fick hålla klubbens näsa ovanför vattenytan. Det storslagna projektet med den nya arenan lades på is och ett nytt Mestalla är just nu en hägring vid horisonten.
 
Att äga och förvalta en fotbollsklubb som har ambitionen att tillhöra toppskiktet i Europa är i många fall idag betydligt mer komplext än att äga ett företag med samma ambitioner. Fansen är absolut inte kunder och ställer med sin lojalitet höga krav på sportsliga framgångar. Toppspelare vill inte tillhöra klubbar som inte når Champions League och även om klubben satsar på en tränare med tunga meriter är inte heller det någon garanti för att lyckas.
Svaret på frågan om hur det kunde bli så här kanske sammanfattas bäst av NFL-coachen Jon Gruden i Okland Raiders krassa konstaterande: ”You never stay the same. You either get better or you get worse”
 
/Henrik Strömblad     

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln