Tillbaka till tryggheten

Av - Jimmy Åkesson -

För sju säsonger sedan bestämde hon sig för att en andra gång lämna den klubb hon tog SM-guld med 2009. Ett proffsäventyr som tog henne via den franska huvudstaden till vävindustriernas Manchester. När Damallsvenskan rullar igång efter säsongen spelar Kosovare Asllani återigen i Linköpings FC.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Det är alldeles för lätt att dra paralleller mellan henne och Zlatan Ibrahimovic. Dels för rötterna från Balkan. Dels för deras sätt att säga vad de tycker om någon frågar efter en åsikt. Två spelare som drivits av att göra mål och vinna titlar. Två spelare som visat klass i Paris Saint Germain och därefter provat lyckan i nordvästra England. Den ena vann Europa League. Den andra vann såväl ligan som cupen och tog sig till semifinal i Womens Champions League.
 
Vimmerby, Linköping, Chicago, Kristianstad, Paris och Manchester – ett band av klubbar där toppfotbollen trots allt ligger nära till hands. Det har inte varit de enklaste valen – det har inte varit de bekvämaste lagen. Men ”Kosse” har tagit stegen hon själv velat. Det har inte alltid varit friktionsfritt. Men kanske är det den framåtgående tonen som har tagit anfallaren ut i världen. Kanske är det också det som bidragit till att hon gjort 106 A-landskamper för Sverige.
 
Ett guldjagande Linköping har tappat både Magdalena Eriksson och Jessica Samuelsson och inför säsongen försvann en supervass anfallstrio. Men de har löst det där ändå och klev in i sommarvilan med fem poäng till godo ner till Rosengård. Om anfall är bästa försvar så får de in en spelare som kan både klubben och staden utantill. En profil som lyfter Damallsvenskan. En profil som lyfter vita lejon på Östgötaslätten vars vittring på medaljer knappast svalnat efter förra årets pokallyft. Linköping visar att de vill längre än ett SM-guld och när Champions League drar igång i höst är jag övertygad om att de har sina mål klara. Det tog slut lite för fort när de var ute på Europatåget förra gången.
 
Kosovare Asllani har spelat de där matcherna förut och när Östgötarna fyller på med yngre förmågor och talanger är hon den som kommer in med en rutin som mycket väl kan se till att Linköping behåller förstaplatsen när vi summerar säsongen 2017.
 
Igår kväll gjorde hon så comeback. I Östgötacupens final genrepade Linköping fulltaligt och med nummer 18 på ryggen bytte hon av Jonna Andersson på Östgötaportens konstgräs i Norrköping. Det blev ett streck i målkolumnen för ett blåttklätt bortalag som visade att de är redo för en omstart.
 
Tredje gången i Linköping – första gången på Linköping Arena. Klubben hon kom till som 18-årig. Klubben hon vunnit guld med. Jodå. Visst kommer hon hem trots allt. Till familjen, vännerna och tryggheten.
 
Hon kan mycket väl sticka ut på ett äventyr till. Men först ska hon ta de regerande mästarinnorna till guld. En helt rätt timing säger hon själv. Det håller nog hela Linköping med om. Ska man vända hem ska man göra det ordentligt.

/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln