Det bespottade landslaget

av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Fotbolls-VM för vårt damlandslag är över för den här gången. Det gick långt ifrån planerat och gruppspelets debacle följdes upp av en svidande tysk överkörning. I stil med den moderna tiden var folkets reaktioner på sociala medier varken sena eller milda där aggressiva uppmaningar som "avgå Pia" och "avgå alla" länge dominerade flödet.

 

Etiketter: supportern

Och för all del, jag instämmer i att insatsen i Kanada av vårt kära landslag var allt annat än godkänd. Jag håller också med om att en förändring i landslagets ledarstab skulle kunna göra oss bättre framöver. Det som jag däremot starkt ifrågasätter är de högljudda belackare som anser sig ha rätt att kritisera våra ledare och spelare när de själva inte ens har följt landslaget före VM-turneringens start.

För så är det. Landslaget med profiler och stjärnor som Pia Sundhage, Lotta Schelin och Therese Sjögran får den massiva uppmärksamhet de förtjänar när själva huvudturneringen är igång . När det nalkas både VM och EM stannar Sverige upp och följer det blågula damlandslagets minsta rörelse. Och det med rätta. En svensk miljonpublik slog på tv:n varje gång blågult spelade på den kanadensiska stäppen. Sådan uppmärksamhet är annars ovanlig för våra landslagshjältar. Vanligtvis hör dessa spelare hemma i klubbar världen över som lockar varken storpublik eller större mängd tv-tittare. Och på en vardaglig landslagsnivå är våra damer vana vid att spela kvalmatcher på betydligt mindre arenor och med betydligt färre tv-tittare.

Till och med när den anrika turneringen Algarve gick av stapeln i våras saknades den stora masshövdade publiken som uppbackning åt vårt landslag. De som tittade då var trotjänarna och de riktiga supportrarna. De som är medvetna om att Therese Sjögran är värd mer än en cykel och de som inte rabiat börjar gläfsa om sparkade tränare och rullande huvuden så fort laget sviker. Sådana tittare tillkommer istället när de stora turneringarna drar igång.

Som sommarens VM. Att människor anser sig ha rätten att kräva Pia Sundhages avgång och att de anser sig ha rätten att hänga ut våra lojala landslagsspelare till höger och vänster efter ett svagt resultat är för mig obegripligt, när de själva just har anslutit till själva landslagsfesten. Var var ni när Sverige vann sin grupp i Algarve före både Tyskland och Brasilien? Var var ni när Sverige spelade bronsmatch mot Tyskland i samma turnering? Var var ni när Sverige enkelt spelade bort Polen, Bosnien och Hercegovina samt Skottland i VM-kvalet förra hösten? Inte där? Nej, tänkte väl det. Om ni inte har varit med på resan och stöttat dem har ni inte heller rätten att döma dem. Det är ovärdigt gentemot vårt landslag.

/Supportern

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln