VM i Lahtis, osmakligt att ni dyker upp

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

Lahti 2001, Sex finska skidåkare fälls för doping och en systematisk dopingskandal uppdagas. Lahti 2016, Jari Isometsä och Virpi Kuitunen (nu mera Sarasvuo), två av dopingsfallen från 2001 är experter i finsk tv. Är inte det lite osmakligt?
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Vi lever i en hårt dömande värld där minsta snedsteg kan bidra till att din karriär eller liv ställs på sin spets och i vissa fall byter skepnad helt. Men att medvetet ta ett snedsteg för att få uppmärksamhet är i mina ögon något som borde bestraffas med en livslång avstängning.
 
Jari Isometsä var den förste som åkte fast i dopinghärvan. Under presskonferensen tog han på sig hela skulden och påstod att ingen annan var inblandad, mer än en kompis på utsidan. Fint kan man tycka?
 
Då ska det tilläggas att han bara timmarna innan presskonferensen tagit emot en miljon marker, cirka 1,5 miljoner svenska kronor för att hålla tyst. Dessutom försöker han mörka en av vår moderna tids största (åtminstone avslöjade) dopinghärva. Han blev alltså miljonär för att låta Finland fortsätta dopa sig.
 
Virpi Kuitunen riskerar nästan sitt liv när hon tillät tränaren Kari Pekka Kyrö trycka in en halvliter hemohes i hennes kropp på åtta minuter. Något som egentligen ska ta 30 minuter. Hon riskerar hälsan för att rädda Finlands skinn.
 
16 år senare, under årets VM sitter de som expertkommentatorer i Lahtis. Skäms de inte över sitt förflutna? Har de ingen moral i kroppen? Och känns det inte VÄLDIGT konstigt att besöka VM i Lahtis igen, där allt en gång slutade?
 
Alla är värda en andra chans i livet, men i detta fall hade en livslång avstängning varit det enda rätta. De har pumpat in litervis med manipulerat blod i kroppen för att nå sina, och landets stora glansdagar. Låt dem aldrig någonsin beträda en skidanläggning igen.
 
VM är, förutom OS, det största skidsporten har att bjuda på. Dagligen sitter miljontals barn och ungdomar och tittar på sina nya idoler och hoppas att deras stjärnor ska frälsa dem. Låt inte dopingen återkomma till platsen och sno showen.
 
Låt dem skämmas på sin sida, så fortsätter vi festen på vår.

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln