Dags att ta ansvar, Buffon


Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.

Förra veckans Champions League bjöd på några av de mest fartfyllda, händelserika och sprakande matcherna på länge. Efter de första mötena kunde väl ingen ha gissat att det till slut skulle bli högkvalitativ spänning i tre av fyra kvartsfinalreturer.
 

Etiketter: tomas hermansson

Matchen mellan Real Madrid och Juventus var en av de mest underhållande matcherna jag sett i år. Som de flesta känner till, tilldömdes Real Madrid en straff i matchens slutskede, samtidigt som Gianluigi Buffon blev utvisad till följd av alltför aggressiva protester mot domaren Michael Olivers beslut.
 
Buffon, som därmed kan ha spelat sin sista match i Champions League, höll inte igen på kritiken efter matchen. Han kallade Oliver både det ena och det andra vilket inte är likt den italienska målvakten. Det som är mest förvånande av allt är att Buffon, till skillnad mot vad nog de flesta förväntat sig, inte bett om ursäkt än. Istället har han fortsatt att spä på sin kritik mot den engelska domaren.
 
Visst, jag kan förstå att det kokar över för Buffon i det ögonblick det blåses för straff. Att han är upprörd i den mixade zonen efter matchen kan jag också förstå, då adrenalinet inte riktigt lagt sig än. Men efter det måste han sansa sig och be om ursäkt till Michael Oliver. Nu bidrar han till de hot Oliver, och tyvärr även hans fru, har fått motta från arga fans efter matchen är inte acceptabla. Michael Oliver är säkert väl medveten om att domaryrket har dessa baksidor, och har säkerligen fått höra liknande saker tidigare, men i detta fall har det gått över gränsen.
 
Buffon räddas till stor del av sitt goda rykte inom fotbollen. Han har alltid uppträtt sportsligt och gentlemannamässigt. Och det är också den bilden som folk har så svårt att se förbi, trots Buffons verbala bärsärkagång. Jag skulle gissa på att i princip vilken annan spelare som helst hade fått utstå massiv kritik om den uppträtt som Buffon gjort den senaste veckan.
 
Mångas åsikt efter matchen var att detta var ett ovärdigt avslut på Buffons Champions League karriär, och att det var Michael Olivers fel(!?!?). Bara för att det är en av världens mest ikoniska målvakter, det är kvartsfinal i Champions League, eller matchen är inne på tilläggstid, kan man inte trolla fram någon specialtolkning av regelboken vilket många tycks vilja att Oliver skulle ha gjort.
 
Det är inte på något sätt ovärdigt att åka ut efter en korrekt dömd straff. Det är inte heller ovärdigt att bli utvisad i sin sista match. Buffon har haft en fantastisk karriär och kommer knappast bli ihågkommen främst för denna utvisning. Det enda ovärdiga i denna härva är Buffons kommentarer flera dagar efter det att matchen är slut. Med detta agerande är han ju faktiskt medskyldig till de hot och allt det hat som Oliver och hans familj drabbats av. Buffon borde, oavsett vad han tycker om situationen eller Oliver som domare, be om ursäkt en gång för alla. Det, om något, vore värdigt.
 
/Tomas Hermansson     

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln