Talanger vi tappar

av tränaren - Nils Montan-Lund

Under tisdagen publicerade GT en artikel, som tar upp hur mycket IFK Göteborg har spenderat på sin ungdomsakademi och sitt U19-lag - nästan 100 miljoner kronor över en tioårsperiod. Under den här perioden har endast tre spelare tagit steget till regelbundet spel i A-laget.

 

Etiketter: tränaren

Visst, tre spelare till det egna A-laget under en tioårsperiod är inte mycket. Men å andra sidan har 35 spelare passerat via akademien, eller U19-truppen, till en elitkarriär. Det är ett snitt på drygt tre nya elitspelare per år. Verksamheten har således genererat ett godkänt antal elitspelare, oavsett om de fått en längre utbildning, eller finslipats i den. Nålsögat är, som bekant, väldigt litet.

Men hur ska våra akademier bli bättre på att generera fler och skickligare spelare, som är redo att ta klivet in i det egna A-laget? I mitt samtal med Malmö FF:s scoutingchef och ViLirare-ambassadören, Vito Stavljanin lade han fram en mycket intressant synpunkt i sammanhanget. Vi måste bli mycket bättre i svensk fotboll på att skapa mer konkurrensdrivna miljöer i U17- och U19-lag. Verksamheter där spelarna varje dag måste vara på topp och aldrig bli mätta.

En åsikt som blir alltmer intressant, när den förre akademispelaren i IFK Göteborg, Jonathan Azulay säger följande till GT.se:
- Det jag ångrar mest är att jag inte la ner mer tid åt att träna på egen hand. Jag blev lite bekväm i och med att vi tränade ganska många gånger i veckan. Jag ångrar att jag inte lade ner mer tid efter träningarna på gymmet, till exempel.

Han fortsätter:
- Jag trodde inte att jag behövde göra det i och med att jag trodde att jag fick allting jag behövde.

Nu behöver inte Jonathan ångra alltför mycket med sin fotbollskarriär. Han är trots allt på väg upp i Allsvenskan, med superskrällgänget, Östersunds FK. Det bör väl anses som ganska lyckat att vara en del av en sådan resa.

En annan före detta IFK-spelare, som vill vara anonym, i ett juniorlag upplevde samma problematik.
- Det kan bli en bekvämlighet när det är så lyxigt som det är. Jag spelar i en superettanklubb nu och det är klart sämre ibland kan jag säga. Det är långt ifrån hur vi hade det med juniorerna i ”Blåvitt”, säger han till GT.se.

Daltandet med våra talanger i U17- och U19-lag i svensk fotboll blir uppenbart kontraproduktiv. Visst är det bra med fina förutsättningar och resurser, men det får aldrig övergå i bekvämlighet, att spelarna lindas in i bomull och blir ”lyxlirare”. Det är lätt att den sunda självkänslan förbyts i narcissism och där och då tappar vi med all sannolikheten den lovande spelaren, när han eller hon utsätts för hårdare konkurrens och ska hantera en mindre bekväm verklighet i ett elitseniorlag.

Och ännu yngre spelare har ännu svårare att sortera vad som är vad och riskerar att förloras ännu tidigare i alltför bekväma miljöer, där de ständigt höjs till skyarna.

Det här gäller ju naturligtvis inte bara IFK Göteborg, utan alla svenska föreningar som bedriver den här typen av verksamhet, måste vi påpeka. Vi vet att miljön är en direkt avgörande faktor för framgång och balansgången för att skapa hållbara, utvecklande vinnande miljöer och kulturer är ytterst vinglig.

Så, vad tar jag med mig från den här artikeln? Blir jag skrämd av de summor som plöjts ned i verksamheten? Nej, inte särskilt. Jag tycker att idrottande ska få kosta pengar, för att nå så hög kvalitet som möjligt. Nu blir i stället frågan hur man på bästa sätt kan rikta resurserna för att maximera utdelningen av investeringen, om just framtida vuxenelitspelare är det primära målet.

Det vi kan konstatera ännu en gång är att vi måste bli ännu bättre på att lägga resurserna på rätt saker, för att uppnå både folkhälsa och framtida vuxenelit. Allt tyder på att vi borde rikta dem till yngre åldrar där fler får bättre utbildade ledare i yngre åldrar, där träningen gör som mest skillnad.  Det borde generera i fler bättre spelare högre upp i åldrarna och följaktligen en större konkurrens på U17- och U19-nivå.

Så ser det ju inte riktigt ut i dag och det är synd.Vilka tar första steget mot att vända den atlantångaren i svensk fotboll?

Länken till artikeln: http://www.expressen.se/gt/sport/akademipriset-for-blavitt-100-miljoner/

/Tränaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln