TILL VILKET PRIS SOM HELST


Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Guldbollar, Årets spelare eller Ligans bäste forward. Så här i slutet av året är det stort fokus på de galor och prisutdelningar som är en del av fotbollen. Ibland kan jag känna att det nästan blir större fokusering och engagemang kring de individuella priserna än det som sker i matcherna. Oavsett om det är en jury bestående av tränare, före detta spelare och journalister eller om det är fansen som får rösta så är det alltid en högst subjektiv och personlig bedömning som görs. Målskyttar drar  större uppmärksamhet än försvarare och målvakter. Och vem älskar en defensiv mittfältare som gör det stora oglamorösa jobbet i det tysta ?
 
 

Efter lite mer än 25 års arbete med toppfotbollen som kommentator har jag sett rätt många topplistor och omröstningar. Den mest bisarra när FIFA skulle utse århundradets spelare i samband med mileniumskiftet. Fansen fick rösta på nätet och Diego Maradona ledde stort. FIFA:s herrar insåg efter ett tag att en spelare som Pele var chanslös mot internetgenerationen. Då instiftades snabbt ”FIFA:s Hederspris” så att Pele med en betydligt mer fläckfri image inte skulle gå lottlös ifrån galan.

Maradona ilsknade till över att han inte fick full uppmärksamhet. Efter att han tagit emot priset, som han vann med god marginal i omröstningen, lämnade Diego och hans entourage lokalen innan Pele hunnit upp på scenen. FIFA-gubbarna stod med långa näsor när de ville ha de två stora bredvid varandra. Diegos ego blev det bestående intrycket av aftonen för snart nitton år sedan.
 
Vi som älskar fotbollen älskar också att jämföra spelare och ta ut drömelvor. Men det handlar väldigt mycket om den enskilde individens tycke och smak. En spelares personlighet, om han är ödmjuk och öppen utanför planen, spelar stor roll för många. Kampvilja och attityd på planen är andra viktiga faktorer. Ja det finns mängder av ingredienser att koka ned i dina val och beslut. En jury representerar sina personliga åsikter och aldrig alla som engagerar sig i fotbollen. Men alla har rätt att ha en åsikt och i dagens digitala värld fylld av sociala medier går det snabbt att exponera den. För snabbt i vissa fall.
 
Fotboll är en lagsport där många spelare, tränare och ledare samtidigt bygger sina personliga varumärken. Ingen tror väl något annat än att en spelare eller tränares värde ökar om de får individuella priser och utmärkelser. En bekräftelse och en kick för det ego som alla måste ha en hälsosam dos av för att lyckas på elitnivå. En stor del bakom Neymars övergång till PSG är att han insåg att chansen till Ballon d’Or eller FIFA:s pris som världens bäste spelare var ytterst begränsad om han fortsatte att spela tillsammans med Leo Messi i Barcelona. Att få ”allt strålkastarljus” (nåja Mbappe’ stjäl säkert några watt) på sig i PSG och att lyfta Brasilien till VM-guldet i somras var en betydande del i planen med transfern till PSG.

Messi och Ronaldo har under en lång tid på ett för deras karriärer och lags skull haft en hälsosam triggning mot varandra i jakten på rekord, utmärkelser och guldbollar. Att vinna matcher är viktigt. Men att stå överst på fotbollstronen med flest antal guldbollar är också viktigt för Leo och Cristiano.
 
Fotboll är nutid men den är också historia. Allt har en bakgrund och en väg som lett klubbarna och landslagen fram dit där de befinner sig idag. Jag uppskattar verkligen när fotbollen hyllar och lyfter fram de gamla spelarna och ledarna som varit med och byggt spelets utveckling. I Sverige var vi länge för dåliga på att tacka av och hylla våra stora profiler då de drog sig tillbaka eller gick bort. Säkert påverkade av den jantelagsmentalitet som idag tack och lov är på väg att försvinna även på landsbygden. Det har varit flera fina stunder på de allsvenska arenorna under hösten när fansen tackat av stora profiler som lämnar sina klubbar. Nästa steg är att klubbarna och fotbollsförbundet också ser värdet i att använda deras erfarenhet och lojalitet i verksamheten när de slutat som aktiva.

/Henrik Strömblad 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln