La Manga - samspelet


Av - Jimmy Åkesson -
En 25-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Jobbar med media och kommunikation för IFK Norrköping på både dam- och herrsidan. Är svag för yttersidor och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

Medan det svenska damlandslaget i fotboll vinner matcher på Algarve-kusten flög den yngre generationen till Spanien och La Manga. Det första lägret för förbundskapten Anders Johansson – de sista förberedelserna inför EM-kvalets Elite Round.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Glasgow snöade bort och svenskorna matchade dubbelt mot Island och gick en rond mot Frankrike. Det är ju sådana tider just nu. Snötider. Landslagstider. Spanien låter onekligen betydligt roligare än ett mars som likt Skottland täcks av en vinternederbörd.
 
Det finns en ungdomlig entusiasm blandat med framtida drömmar i varenda blågult landslag – oavsett nivå eller årskull. Men medan det i A-landslaget finns världsklubbar representerade är det andra föreningar som står under namnen när de presenteras. Att även föreningar nedanför Damallsvenskan får synas. De största klubbarna i landet har bra ungdomslag och kanske är det därför inte förvånande att AIK, Rosengård och Linköping har spelare med i F99-kullen. Umeå finns där, precis som Sundsvall, Uppsala och Karlstad.
 
Framförallt är det gräsrotsnivån som är extra roligt att lyfta fram. Det där klubbarna som inte många känner till. Som Röbäcks IF i Umeå, Svärtinge IK utanför Norrköping, IF Centern i Halmstad eller Skattkärrs IF utanför Karlstad.
 
Ett par nivåer upp, i grannlandet Portugal gjorde jämnåriga Loreta Kullashi ytterligare landskamper och var en del i att Sverige nu spelare final mot Ryssland. Med Halmstadbördiga Snöstorp Nyhem som moderklubb. Medan hon sänder signaler att det som ung går att nå hela vägen så gjorde en annan debut i landslagssammanhang. Alva Selerud firade 18-årsdagen med en timmes speltid i 2–0-segern mot Island.
 
En seger och två kryss blir summeringen efter veckan i Spanien. Om en månad kliver Sverige in i Elite Round där vinnaren kvalificerar sig för sommarens EM-äventyr i Schweiz. För att nå dit ska blågult ta sig an Nederländerna, Ungern och Slovenien. Motstånd som är överkomliga – motstånd som ser Sverige som en huvudutmanare.
 
Sverige vann ju den där turneringen 2015. När Stina Blackstenius och Filippa Angeldal såg till att den tredje titeln bärgades och att pokalen kunde lyftas av blågula händer mot den israeliska himlen. Med Vadstena GIF och Vaksala SK som de klubbar som fostrade dem. Två spelare som också spelat Algarve Cup i år.
 
Ett samspel mellan bredden och eliten som har gett både en, två och tre medaljer i olika valörer under åren – på såväl ungdomssidan som i A-laget. Kanske blir GIF Nike, Sandsbro AIK och Askims IK de föreningar som kan stoltsera med senior-landslagsspelare i framtiden.
 
/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln