Andrea Pirlo

Av nörden - Wille lund

“cool” (slang, adjektiv) person som inte visar känslor, som har en känslomässig distans

På tisdags- och onsdagskvällen i veckan spelades den fjärde omgången i Champions League, omgången då gruppspelet vänder. Dortmund och Real Madrid (fler) blev klara för åttondel, Malmö hotade spanska mästarna och (något mer) Och! så gjorde världens coolaste fotbollsspelare sin etthundrade match i Europas hetaste turnering.
 

 Andrea Pirlo fyllde 35 tidigare i år, han är alltså en relativt gammal fotbollsspelare. 35 är ju en ålder då många spelare väljer eller redan har valt att lägga skorna på hyllan. Pirlo är fortfarande lika bra, fortfarande - eller kanske först nu, världens bästa passningsspelare.

 Vi såg Neymar flyta igenom försvaret gång på gång i onsdags, som så ofta förr. Neymars energirika spelstil, med lika läckra som “onödiga” finter är fantastisk att kolla på, jag tänker att det måste vara den mest underhållande fotbollsspelar-typen, men sen tänkte jag igen. Pirlo är raka motsatsen, men mer underhållande fotbollsspelare får man leta efter. Han ser inte speciellt intresserad ut, han går runt i mittcirkeln, ibland joggar. Han gör nästan samma sak hela tiden,  klistrar bollen till foten och spelar den vidare med en perfekt passning. Ibland slår han in en genialisk frispark. Pirlo var likadan som ung, en fantastisk frisparksskytt alltså - men han var en annorlunda spelare.

 I en U21-match mot Frankrike 1999 ställde Italien upp med följande lag;

 

                      Abbiati

Grandoni, Zanchi, Ferrari, Mezzano

              Baronio  Ambrosini

Gattuso                            Zambrotta

          Ventola             Pirlo

 

Pirlo med nummer 10 på ryggen i den klassiska “nummer 10”-rollen, släpandes bakom Ventola nickade han först in kvitteringen, och fullbordade sedan vändningen med en, gissa vad - frispark.

Pirlo gjorde succé i Trequatista-rollen under en stor del av karriären, speciellt under åren i Milan, Brescia och Reggina. Sedan ankomsten till Turin har Pirlo flyttat neråt i banan, och ligger nu bakom mittfältarna i en defensiv position. “Trequarista”-rollen har bytts ut mot “Regista” (playmaker).
Han tog Italien till U21-guld i EM 2000, som turneringens bästa målskytt och spelare. Och 6 år senare blev han finalens bästa spelare då Italien tog hem VM-guldet 2006. “I don’t give a toss about pressure. I spent afternoon sleeping and playing Playstation. Then I went out and won the World Cup.”

 Och så var det dags, i onsdags: Pirlo’s match nummer 100 i Champions League. Inte en makalös siffra egentligen för en 35-åring, och eftersom Pirlo slår in frisparksmål var och varannan match är det som hände i matchen egentligen inte heller något märkvärdigt. Att Pirlo firar sin etthundrade CL-match med ett frisparksmål är väl lika självklart som att vi firar våra födelsedagar med tårta.

/Nörden

Etiketter: nörden

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln