Klart han ska med till VM

Av - Jimmy Åkesson -

Sju månader utan fotboll. Ett inhopp, en halv cykelspark, ett PR-underbyggt citat och ett karakteristiskt garv. Zlatan Ibrahimovic vet hur han riktar om strålkastarna mot honom. Zlatan Ibrahimovic vet hur man skapar diskussion utan att egentligen nämna det alla ska prata om. Är det ens en fråga egentligen? Om en världsanfallare är frisk, i form och vill spela ett VM ska han såklart vara med.
 

Etiketter: jimmy åkesson

När det sipprade ut att den svenske stjärnan inte fanns på plats i Stockholm och Fotbollsgalan förstod snabbt det flesta att det skulle bli ett maktskifte. Det var inte längre han som skulle kliva upp på scenen och lyfta Guldbollen mot Globentaket. Jodå – Zlatan syntes ändå. I tacktal iklädd sitt eget klädmärke och i motiveringar till stipendiet han själv varit med och stiftat.
 
Det har varit en följetång och en saga sedan den där knäskadan mot Anderlecht. Lite som en sådan ”Zlatan mot världen”-historia som han då och då pytsar ut. Då som nu handlade det om uppmärksamhet. Att världen inte skulle glömma bort honom, att de minsann inte hade sett det sista av honom. Då som nu så levde han upp till den kaxiga approchen och de välproducerade och välpolerade Instagram-inläggen. Sommaren 2017 byggde han upp en hype om sig själv, som alla svalde och som blev precis det han planerade. Alla pratar om Zlatan efter att han på bästa sändningstid påpekade att ”lejon inte återhämtar sig som människor”.
 
När han lämnade landslaget efter EM-debaclet förra sommaren, grubblades det hur ett svenskt landslag med en ny förbundskapten skulle överleva tiden utan Zlatan Ibrahimovic. Med facit i hand? Det gick ju rätt bra. Det har länge pratats om att Sverige var ett bättre landslag utan sin kapten – att fler tog för sig och att fler vågade kliva fram ur skuggan. Var det huvudpersonens fel? Eller var det Erik Hamréns sätt att bygga laget kring den storväxte Malmöiten?
 
I takt med comebacken och i takt med Z-prydda inlägg på sociala medier har han själv sett till att opinionen tagit upp hans namn för diskussion om ett eventuellt deltagande i nästa års fotbollsfest i öst. Om en Zlatan i form ska med till VM? Självklart. För nej, det ska nödvändigtvis inte vara de som tog Sverige dit som ska få en plats. Det här handlar om fotboll på den absolut högsta nivån och i ett elittänk som ett Världsmästerskap sannerligen är så ska inte alla som deltagit vara med. De som är bäst där och då bör tas ut och om frågan kommer tror jag inte att Zlatan säger nej. Där har vi en joker som heter duga.
 
Vad som än händer och oavsett vem som tas ut så landar vi i en debatt – Zlatan Ibrahimovic berör. Jag tror det är en generationsfråga. De som växt upp i samtid med hans karriär och de som sett honom komma in och röra om i en konservativ gryta. De som följer en spelare och de som följer ett lag. Kollektivismen mot individualismen. Efter ett antal år utan någon egentligt grund har Sverige under Janne Anderssons ledning hittat tillbaka, kryddat med en Emil Forsberg som tagit sin egen väg via 2. Bundesliga ut i Europacuperna. Så hur kan ett svenskt landslag bli sämre med ytterligare en högkvalitativ spelare? En som kan det där med mästerskap och stora matcher? Inte alls. Bra spelare gör lag bättre och om det finns en dynamisk plats, om han är frisk och i form så är det egentligen ingen fråga. Klart han ska med till Ryssland.
 
Så välkommen tillbaka till Zverige, Zlatan.
 
/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln