Fair Play, sa Blatter

av mästaren - bernt ljung

När den internationella Olympiska kommittén den 17 september 1986 meddelade att Falun återigen blev ointressanta, den här gången som arrangörer för vinter OS -92, gick luften ur dem som samlats på Stora Torget för att fira. Menyn på banketten fick nu snabbt ändras om till torsk och gravöl. Detta var stadens tredje, och får jag hoppas, sista försök i sportgrenen rösttiggeri där nivåerna på mutor i form av alla tänkbara och otänkbara saker och tjänster ger de högsta poängerna.


 

Etiketter: mästaren

Skulle en bråkdel av de rykten som florerat om vad de kringresande delegaterna kräver för att i gengäld lägga några väl valda som i sin tur kan ge röster som i sin tur kan bli avgörande så är jag glad att Sverige aldrig har nått ända fram i denna mygelcirkus. Jag tänker på det nu när några Fifa delegater har avslöjats med byxorna nere.

Äntligen, som G Fylking brukade uttrycka det, påbörjar rättsväsendet rensa ut det sjuka i den vidriga korruptionskulturen bland fotbollens mäktiga män för att skapa utrymme åt det friska och hederliga. Det är oundvikligt att inte kommentera detta internationella korruptionsdrama och lika oundvikligt att fifflet till slut skulle uppdagas vilket över tid kanske är det bästa som hänt fotbollen åtminstone på sidan av planen.

Efter att föregångaren Havelange fulkrattat manegen med riggade röster åt sin favvokandidat Blatter så var gentlemannen Lennart Johansson chanslös att vinna omröstningen om presidentposten i Fifa. Fair play, sa Blatter. Och trots att Don Blatterone lyckats fiska röster för ytterligare en period i Fifas korridorer så bör det ändå snart ta stopp för den sjuttionioårige smilfinken som sedan 1998 likt en tvål glidit undan faror och tveksamheter i den välskräddade Fifa-kostymen som varit en slags immunitets uniform. När nu drevet startat är Blatter chanslös, såvida han inte till varje pris hänger sig kvar vid rodret, för det skulle om något skada fotbollens anseende. Vi får hoppas att karlen äger någon form av sjukdomsinsikt och inser att han nu styr med tomma standardröster på lånad tid. Att Blatter ändå har gjort bra saker kan ingen ta ifrån honom men ändamålet kan aldrig helga medlen när vinster och förmåner hamnar i för många tveksamma fickor, och kanske till och med i sina egna…

Jag förefaller vara i kraftig minoritet när det gäller att titta på och tycka om Mästarnas Mästare. De få gånger jag tittat har jag tröttnat efter några minuter efter att Leijnegard för sjunde gången dykt upp i rutan och sagt hej. Min fulla respekt för de duktiga tjejer och killar som deltar i programmet men hur roligt är det att se pensionerade tävlingsmänniskor tävla i konstruerade lekar av femkampskaraktär. Men att inte tycka om Patrik Andersson och hans lågmälda ödmjuka framtoning där på höjderna öster om överskattade Cefalú är omöjligt.

Trodde Bajen AS var en sprinttävling? Verkar inte annat efter den rusningen i starten. Om så är fallet finns förmodligen inga krafter kvar till resten av loppet och framförallt inte till upploppet såvida inte nya atleter köps in och tar över jobbet.

/Mästaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln