En uppmaning till alla svenska supportrar

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

Under måndagskvällen hade jag det stora privilegiet att befinna mig på Swedbank Stadion i Malmö och uppleva matchen mellan Malmö FF och IFK Göteborg från pressläktaren. En upplevelse jag aldrig kommer glömma. De oräkneliga gånger jag tidigare varit på svenska eller utländska läktare har alltid ett av lagen på planen legat närmare mitt hjärta. Något som gjort att fokus till 100 procent legat på spelet när domaren startat matchen.
 
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Eftersom måndagsmötet var min första som bevakare var jag där i god tid innan match och fick möjlighet att både se spelet från en neutral vinkel och dessutom uppleva det helt fantastiska tryck som kan skapas på en fotbollsarena. MFF-fansens klacksektion såg nästintill full ut redan 40 minuter innan avspark och stämningen steg och steg och steg ju närmre avspark vi kom. Ramsa efter ramsa innan spelarna entrade planen till ett helt fantastiskt tifo och en utomordentlig allsång. Jag läste någonstans att decibeltalet som uppmättes under matchen var högre än en flygplansmotor så en enorm eloge till alla fans som tog sig till arenan.
 
Jag är medveten om att supporterkulturen i Malmö är väldigt bra och att man jobbar hårt för att locka fler supportrar både till klacken och till övriga läktare och ingenting gör så bra reklam som det tryck man lyckades skapa igår. Tänk på alla barn och ungdomar som befann sig på Stadion för första gången igår. Den upplevelsen man tog med sig hem efteråt måste vara helt fantastisk och deras föräldrar kommer få höra under lång tid att de vill gå på fotboll igen.
 
Givetvis finns det alltid en liten skara människor som vill förstöra, jag skriver förstöra eftersom det är olagligt, för resten genom att använda pyroteknik på läktaren. Efter Malmös ledningsmål tändes ett antal bengaler och snabbt som ögat togs beslut från Stefan Johannesson att avbryta matchen till röken var skingrad. Några närmast orderliknande ord från speakern uppmanade till att om det tändes fler bengaler riskerades matchen att helt avbrytas och varje gång en ny bengal tändes, fem-sex gånger kanske, möttes den av kraftiga burop från övriga publiken. Brandmän och säkerhetsvakter var snabbt framme och fick släckt nödblosset innan någon större rökutveckling skett.
Fantastisk jobbat också från deras sida. Enligt mig är det ganska enkelt, så länge pyroteknik är olagligt ska den inte finnas på våra allsvenska läktare.

Malmö är Sveriges tredje stad och således finns ett stort upptagningsområde nära stadion för fans och supportrar och jag förstår att det kanske inte är lika ”lätt” att fylla upp en arena i Östersund, Borås eller Gefle, men jag hoppas att alla som såg matchen i måndags tar med sig den fantastiska stämning som var på läktaren och försöker sprida den över fotbollssverige, så vi får ännu fler matcher med inramning som våra skandinaviska grannländer bara kan drömma om. För det är inte dem vi ska jämföra oss med. Vi ska kolla mot de större ligorna, för det är så duktiga vi är på supporterkultur i Sverige.
 
Så min uppmaning lyder: Vem du än håller på och oavsett hur ofta du går på en match som supporter, se till att stödja ditt lag, sjung med i supportersångerna och stå upp för en positiv supporterkultur och kom ihåg att det är människor som lägger stora delar av sitt liv på att du ska kunna njuta av fantastisk stämning på våra arenor runt om i Sverige.
 
Heja Svensk fotboll och heja supportrarna.

 /Joakim Forsell
 
Ps. Kan man se till att bengaliska eldar och annan pyroteknik används på ett säkert sätt och att det inte utsätter någon för fara så ska man givetvis legalisera det, för vackert är det. Ds.
 

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln