Det borde spelas mer futsal i Sverige!

Av - Tomas Hermansson -

Nu när vintern börjar göra sig påmind är det en sorgens period för alla oss som spelar fotboll. Har man inte tillgång till en uppvärmd konstgräsplan eller konstgräs inomhus får man snällt vänta på att termometern klättrar ovanför nollstrecket igen. Vintermånaderna innebär för många lag en tung period av löpning och fysträning vilket är något som jag gissar att de flesta fotbollsspelare helst skulle vilja slippa. För mig har dock de senaste årens räddning stavats futsal.
 

Etiketter: tomas hermansson

Futsal, grundat i Uruguay på 1930-talet, är kort sagt inomhusfotboll med skillnaden att du inte får spela hem till målvakten mer än en gång så länge du befinner dig på egen planhalva. Laget jag spelar i har de tre senaste åren under vintersäsongen spelat i en futsalserie. Förra året vann vi vår Stockholmsserie och gick därmed upp i division 1, serien under den relativt nyskapade ”Svenska Futsalligan” som är Sveriges högsta serie.
 
När jag tänker på det idag är jag besviken på att de lag jag spelade i när jag var yngre inte spelade mer futsal, eller åtminstone inomhusfotboll. Jag tror de flesta unga spelare skulle utvecklas i positiv bemärkelse till följd av futsalen, så även jag. Som spelare lär du dig att spela med ett högt passningstempo för att spela bort motståndarlaget och utöver det hamnar man ofta i en mot en situationer, både offensivt och defensivt. Du får som tidigare nämnt inte heller passa hem till egen målvakt, vilket gör att om du hamnar under press som sista man blir du ofta tvingad till att dribbla om du vill behålla bollen inom laget.   
 
Ett bevis på att futsal är utvecklande rent fotbollstekniskt kan vi få om vi tar en titt på de, ofta mycket framgångsrika, fotbollsspelare vars gemensamma nämnare är att de som unga spelat mycket futsal. Några exempel på spelare som sällar sig till denna skara är Ronaldinho, Pelé, Messi, C.Ronaldo, Xavi och Neymar. Det är inte direkt några dussinspelare och listan skulle kunna mångdubblas med några enkla ”googlingar”. Som ni märker är det till största del sydamerikaner bland namnen jag nämnde. Futsal är oerhört populärt i framförallt Brasilien och det är inte ovanligt att unga spelare där börjar spela futsal innan fotboll, alternativt utövar de två sporterna parallellt. Kanske borde unga spelare i Sverige göra samma sak?
 
Jag tycker att förbundet borde göra någonting med denna utomordentliga möjlighet att spela futsal på vintern när utomhusplanerna ofta är ospelbara. Mitt förslag är att man runtom i landet startar regionala serier, likt de man har utomhus och försöker göra det till någon slags ”standard” att man som förening deltar i denna. Ett alternativ skulle kunna vara att inkludera den i den vanliga säsongen så att lagen blir tvungna att delta. I oktober, när serierna vanligtvis tar slut, tar man ett kortare uppehåll för att anpassa sig till futsalen innan serien fortsätter och till sist avslutas någon gång efter jul. Då skulle vi få en säsongslängd i paritet med övriga Europa vilket är något som jag tror skulle gynna Sverige som fotbollsnation.
 
Mycket tyder på att futsal som sport är på stark frammarsch på den svenska fotbollsscenen. Landskamper samt inhemska matcher sänds allt oftare på tv, och till helgens Göteborgsderby mellan IFK Göteborg och Gais i SFL(Svenska Futsalligan) hade hela 2500 personer intagit läktarna i Scandinavium. Bara det faktum att det spelas futsal i en arena som Scandinavium säger väl något. Förhoppningsvis är futsalen här för att stanna och inom ett par år hoppas jag att den är ett naturligt inslag för alla unga som spelar fotboll i Sverige.
 
/Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln