Vad styr ens klubbval?

Av - Christian Stolpe -
Christian Stolpe, Älvsjöbo med en stor passion för fotboll där hjärtat klappar extra hårt för AIK och Liverpool. Tränade Älvsjö AIK,s F04 lag från fotbollsskolan till F15 där tjejerna gav mig åtta otroligt roliga och lärorika år. Har fått en möjlighet att förlänga denna fantastiska hobby ytterligare några år då jag kommer att träna Aspudden Tellus F17 lag under säsongen 2020. Mitt fotbollsintresse är brett och jag kommer skriva om allt från europeisk toppfotboll till Sanktan.Någon gång i mitten av 70 talet gjorde jag min pappa sällskap framför TV,n och tittade på Tipsextra som var det första programmet i sitt slag där man sände fotboll på lördagseftermiddagarna. Idag minns jag inte vilka Liverpool mötte eller vem som vann matchen och jag minns heller inte någon annan spelare förutom han med det yviga håret som hade den röda tröjan med nummer 7 på ryggen.
 

Etiketter: christian stolpe

Efter den dagen var det Liverpool som gällde och då framförallt den fantastiske Kevin Keegan som blev min första riktiga fotbollsidol. Sedan dess har jag följt Liverpool och för en tid sedan hamnade jag i en diskussion med några vänner vad det är som styr ens val av klubb? I mitt fall var det ju solklart hur, var och när detta skedde men om vi leker med tanken att Keegan spelat i Newcastle hade jag då blivit Newcastle supporter? 

Ett som är säkert är att mitt hjärta slog ett extra slag när jag såg spelare som Le Tissier i Southampton som dessutom stod för något jag idag uppskattar mer än någonsin nämligen lojalitet. Matthew Le Tissier gjorde under sina 17 säsonger för Southampton 443 ligamatcher och gjorde 162 ligamål och vart trots att det inte saknades lukrativa erbjudanden från större klubbar trogen sitt Southampton. 

Att sedan Le Tissier var ”man of the match” när jag såg min första engelska ligamatch live i ett möte mot Chelsea på Stamford bridge i slutet av 80 talet gjorde inte min beundran mindre. Ett kraftigt tillbakapressat Southampton vinner matchen där den nästan overkligt hale och svårstoppade Le Tissier gör två mål efter fantastiska soloprestationer, i den matchen var han helt galet bra.

En annan spelare jag älskat och som definitivt kunde påverkat mitt klubbval var den sävligt snabbe (om man kan vara det?) Chris Waddle som jag först såg i Tottenhamtröjan. Waddles  spelstil var avig med en mycket ”fin” passningsfot men som tyvärr 1989 ”försvann” i och med sin övergång till Marseille då det på den tiden inte gick att se fransk ligafotboll i Sverige.

Sedan min första Tipsextramatch med Kevin Keegan så har min kärlek till klubben Liverpool fördjupats och handlar idag om så mycket mer än bara vilka som spelar där. Liverpools historia är kantad av guldskimrande framgångar, heroiska insatser där man vänt hopplösa underlägen men samtidigt också av djupaste tragik. 

Har man dessutom haft förmånen att någon gång fått sitta på ett fullsatt Anfield sjungandes ”You´ll never walk alone” är det omöjligt att vara oberörd över den enorma gemenskap, lojalitet, stolthet och passion som är själva själen i Liverpool FC.

Så tack farsan för att du satte på TV,n den där eftermiddagen i mitten av 70 talet.

/Christian Stolpe

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln