CL-blogg

Av nörden - Wille Lund

I veckan spelades Champions League, med intressanta matcher under både tisdagen och onsdagen. I Manchester fick City nöja sig med en uddamålsförlust, efter en straffräddning och en halvtaskig miss från Messi i matchens slutskede. Borussia Dortmund och Juventus, som spelades samma dag, är kanske den åttondelen som är svårast att förutspå. Vi har Juventus, Italiens klart bästa lag de senaste åren. De möter Dortmund, säsongens största flopp i både Tyskland och hela Europa. Men, det var bara två år sedan Dortmund stod i final i världens finaste turnering, och
Juventus har haft det förbaskat svårt att överhuvudtaget nå slutspelsträdet. Inför returen i Tyskland är det fördel Juventus, som knep åt sig en vinst med 2-1. Men Dortmund ska vara nöjda, på förhand kunde det inte blivit så mycket bättre. Eller? kanske om man frågar Reus, eller om Buffon
frågar Reus. Kul “Head-to-Head” intervju inför matchen kan man se här.

Under onsdagskvällen spelades matcherna Emirates Stadium och BayArena. I den sistnämnda fick Leverkusen med sig en ytterst viktig (och välförtjänt) seger mot spanska mästarna Atletico Madrid. Bellarabi, Son och Calhanoglu’s teknik får man inte nog av, och efter en knapp timme
dunkade den sistnämnde upp bollen i nättaket till 1-0, vilket också blev slutresultatet. Hittills ingen jätteskräll, men sen var det en match kvar också.

Inför säsongen 2012/13 skedde en storsatsning i Monaco, en satsning liknande PSG eller Manchester City. Dimitrij Jevgenevitj Rybolovlev’s miljarder lockade till sig megastjärnor världen över. Vi pratar om Falcao, James Rodriguez och Carvalho. Trots att man var nykomlingar i Ligue 1
var målet att vinna ligan, vilket man inte lyckades med. Man fick nöja sig med en andraplats bakom PSG, som fortfarande var snäppet vassare. I år är man tillbaka i Champions League, drygt 10 år efter finalplatsen 2004.  

Efter att ha vunnit den relativt enkla 
gruppen gick Monaco vidare till slutspel, där lottades man alltså lottades mot Arsenal. Fansen jublade, på Arsenals sida alltså, så mycket bättre kunde det inte bli. Bland just Monaco, två Madridlag, Dortmund, Porto, Barca, Bayern och Munchen och Chelsea, fick man helt klart den på förhand lättaste utmaningen. Men det var som sagt på förhand. Arsenal, som med facit i hand haft en väldigt bra säsong, fick rejält med stryk när “lätta Monaco” gästade. Man kan se det som en urusel insats från Arsenals sida, det är svårt att göra annat. Men sen kan man se det från Monacos
perspektiv, vilket är lite roligare. Ett lag som inför denna säsong förlorat sina största stjärnor, ett lag som var förklarat misslyckat - har nu fixat sig en bra chans till vidare avancemang i Champions League. Den här vinsten är inte bara en skräll, det är den viktigaste vinsten på nästan 3 år i Monaco.

Vilka går vidare då? Jag tror att Atletico vänder mot Leverkusen, och att Bayern München väl hemma enkelt tar sig vidare. City har ingen chans mot Barcelona på Camp Nou, och det skulle vara allt annat än förståeligt om Mourinho’s Chelsea inte tog sig vidare. Dortmund-Juventus är en öppen tillställning, men visst borde Juventus ta hem det här. Porto och Real Madrid är även dem favoriter som tar sig vidare. Och så sist men (inte längre) minst, Monaco i kvartsfinal.

/Nörden

Etiketter: nörden

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln