Kaoset i Helsingborg

av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Igår befann jag mig i ingenmansland och bevittnade en fotbollsmatch utan varken kraft, teknik eller kvalité. I alla fall inte tillräcklig sådan för att kallas allsvensk. Med ingenmansland menar jag inte det geografiska läget som faktiskt var Tele2 Arena i Stockholm utan snarare det tabelläge som Djurgården och Helsingborg befinner sig i.

 

Etiketter: supportern

Den frenesi som Pelle Olsson ingöt i sitt blårandiga lag tidigare på säsongen var som bortblåst och de gästande HIF:arna hade inte smittats av sin tränares forna storhet. Kort sagt var det en match att förpassa till historien. Om vi däremot lyfter blicken en aning är det dock så att den rödblå klubben från Skånes västra vidder lider oerhörda ekonomiska kval och det är i dagsläget oklart om anrika Helsingborgs IF spelar allsvenskt nästa år. Och hur det ens är möjligt frågar sig nog alla HIF:are.

Fem raka titlar vann HIF mellan 2010 och 2012 i och med Allsvenskan, svenska cupen och svenska supercupen. Fem raka titlar. Av det finns nästan ingenting kvar. Trots att det blott är tre år sedan Helsingborgs IF dominerade svensk fotboll. Idag är verkligheten en annan och Superettan är mer realistiskt än en allsvensk toppstrid. Klubben har, ännu en gång, levt över sina tillgångar och byggt fallerande luftslott. Och i ärlighetens namn är det inte så konstigt när klubbens styrelse budgeterat för spelarförsäljningar.

Nu vet jag inte hur det fungerar i andra klubbar på den här nivån men visst låter det märkligt att budgetera för något som eventuellt kommer att hända? Borde inte en spelarförsäljning anses vara en bonus och ett extra klirr i kassan istället för att vara något som en allsvensk klubb bygger hela sin existens på? En spelare kan både förlora form och skada sig vilket innebär att man då spelar ett högt ekonomiskt spel om man räknar blint med en försäljning. Något som Helsingborgs styrelse uppenbarligen har gjort.

Den stora oron bland de rödblå supportrarna fick klubbdirektör David Brodetsky att skriva ett öppet brev till HIF:s medlemmar förra veckan. I brevet går följande att läsa:

”Resultatet för 2015 kommer bli lägre än budget. De stora bidragande faktorerna är lägre publikintäkter samt lägre intäkter för spelarförsäljningar. Även om vår senaste prognos för helåret kommer innebära minusresultat så förväntar vi oss ett positivt eget kapital den 31:e december 2015. Prognosen inkluderar Resurs Banks 50 procent av Emil Krafths försäljning då de avstår från sin del. Vi är oerhört tacksamma att Resurs Bank fortsätter hjälpa klubben. Vi är även tacksamma för att Helsingborg Stad reducerar kostnaden av hyran av Olympia för att kompensera utgifter och intäktsbortfall under ombyggnationen.”Helsingborgs styrelse leker alltså med fotbollsdöden och har försatt klubben i en beroendesituation för att undvika eventuell konkurs. Om det inte vore för Resurs Banks och Helsingborg Stads generositet hade den allsvenska mästaren från 2011 antagligen inte spelat i högsta serien nästa år. Att det händer en gång är illa nog. Att det händer flera gånger, i samma klubb, är respektlöst mot supportrarna, nonchalant mot klubbens anställda och direkt historielöst. För även om HIF klarar sig nu väntar ett ännu tuffare år 2016. Då, dessutom, utan spelarförsäljningar att hoppas på. Kanske lika bra det i och för sig men att en av svensk fotbolls främsta klubbar sköts på detta sätt är rent utsagt skamligt. Om inte annat förtjänar i alla fall supportrarna bättre.

/Supportern

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln