Italien tog ett stort steg mot fornstora dagar

Av journalisten - Adam Nilsson

Den italienska fotbollen har många gånger räknats ut. Inte minst under de senaste åren har Serie A fått se sig devalveras, bli smutskastad från alla håll och kanter och mist sin status inom den europeiska toppfotbollen.

 

Etiketter: journalisten

Premier League, La Liga och Bundesliga har sprungit ifrån den italienska fotbollen. I England har de stora tv-avtalen inbringat enorma summor till ligan. I Tyskland blev hemma-VM 2006 starten på en boom inom den tyska fotbollen med fyllda, nybyggda arenor. I La Liga finns giganterna Real Madrid och Barcelona som alltid lockar ny publik till sig.

Många var till och med förvånande över att Juventus lyckats ta sig så pass långt som till en semifinal i Champions League. Bakom Real Madrid, Barcelona och Bayern München är Juventus inte den givna fyran. Många hade nog trott att det skulle bli en brittisk klubb, Atletíco Madrid eller PSG. Inte många trodde på italienarna.

Juventus visade dock att de var att räkna med och knep den fjärde semifinalplatsen. Inför lottningen av semifinalerna utsåg jag italienarna till det ”mest slipade laget” som var kvar av de återstående fyra i Champions League. Inget annat lag hade imponerat på mig taktiskt lika mycket som Juventus.

Inte en enda gång ur säsongen när jag har sett Juventus har jag sett laget drabbas av någon riktig panik. Även när det har sett mörkt ut har det känts som om Juventus har haft koll på läget. Som om de visste att om de bara nötte på skulle det förr eller senare gå deras väg. I onsdagens semifinal visade den smarta, lugna sidan upp sig hos Juventus igen.

För vid underläge 1-0 mot Real Madrid på bortaplan – ett resultat som betydde att Champions League-äventyret var över – fortsatte Juventus att gneta på precis som vanligt. Till skillnad från till exempel Bayern München som drabbades av en rejäl stress i Barcelona vid underläge 1-0 och det i en klart mindre prekär situation.

Det syntes knappt en tillstymmelse till nervositet. Allegris lag bara fortsatte att spela vidare, som om ingenting hade hänt även om de visste att de var tvungna att göra ett mål. Den tryggheten gav utdelning och när Juventus kvitterade till 1-1 var det helt välförtjänt.

Det som ytterst få hade trott på förhand hände. Juventus slog ut de regerande mästarna Real Madrid och är i final för första gången sedan 2003. Dessutom är de det första italienska laget i en Champions League-final sedan 2010 då Inter tog hem hela turneringen.

Juventus förtjänade platsen i finalen och för Juventus samt den italienska fotbollen var det ett viktigt steg i återetableringen i Europatoppen. Det är en lång väg att vandra men det var ett stort steg mot målet att återskapa de storhetsperioder som Italien tidigare har haft.I finalen som spelas i Berlin är Barcelona favoriter, men Juventus är en vass outsider som kan slå alla lag i världen. Dessutom har de spelare som Buffon, Barzagli och Pirlo – tre spelare som vet hur det känns att lyfta den ädlaste av pokaler i Berlin. Nu får de chansen att göra det igen och jag skulle inte bli förvånad om de gör det.

/Journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln