Nothingham Forest VS Cheffield Norfolk 1878

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.

I England och fotbollens koltålder förväntades spelarna vara gentlemen och själva anmäla sina ojustheter. Men evolutionen – eller möjligen bristande självdisciplin – drev fram att domaren skulle avgöra ett eventuellt brott. Det gjorde han (uteslutande män på den tiden) genom att vifta med en vit näsduk. Men eftersom en näsduk sällan kallar fram total uppmärksamhet ersattes den av en visselpipa. Den första gången en sådan användes var 1878 i en match mellan Nottingham Forest och Sheffield Norfolk.
 

Etiketter: ronald åman

Det ligger i sakens natur att fotbollsdomaren antingen blir ansedd som att ha dömt rätt eller fel. Att döma en fotbollsmatch innebär att du som är satt att skipa rättvisa blir den som avgör huruvida det går rätt till eller inte. Det är bara hen och hens (allt fler) assisterande kollegor som ska ge rättvisa i det ädla spelet som kallas ”världens största sport”. Det bäddar för att du kan bli syndabock om ett domslut får avgörande roll. Du kan i andras ögon bli hjälte.  

Som Pierluigi Collina, där det första beviset på hans position kom 1999 då han blev huvuddomare i den Champions League-finalen mellan Manchester United och Bayern München. De förstnämnda jagade en trippel – Premier League och FA-cupen var redan vunna. Nu gällde det att ta den mest ärofulla. 

Matchen kom att gå till historien som en klassisk match, inte minst för vad som hände på stopptid. När klockan hade passerat nittio minuter på Camp Nou i Barcelona, var Manchester United i parterrläge – underläge 0–1. Helt plötsligt kvitterade Ted Sheringham. 

Två minuter senare kom segermålet genom Ole Gunnar Solskjær, ”The Super Sub”.

Collina anser att domarjobbet är ett serviceyrke. Onekligen ett annorlunda perspektiv. Men när man ser Collina gå runt bland dödströtta och chockerade Bayern-spelare efter Solskjærs mål, förstår man hans inställning. Klockan tickade på och matchen måste startas om. Några av Bayerns spelare grät, andra satt ned med apatiska blickar, målvakten Oliver Kahn satt på mållinjen med stirrande ögon – utan att se eller förstå.  

Mitt i allt detta gick Collina runt som en militärläkare och försökte återuppväcka de slagna hjältarna, ge dem en hjälpande hand att komma på benen och därmed få igång matchen igen.  

Så uppträder en förebild. Inte undra på att han blev utsedd till världens bäste domare sex gånger.

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln