Vilka ska kunna stoppa Barcelona?

Av fredagskrönikören - Adam Nilsson

I onsdags hade jag det stora nöjet att få vara producent för Eurosports sändning av det första mötet mellan Barcelona och Valencia i Copa del Rey-semifinalen. Även om Barcelona var givna favoriter i form av hemmaplan och sin fantastiska kvalitet, samtidigt som Valencia haft en tuff period med Gary Neville som tränare, kändes det som om det kunde bjudas på en bra fotbollsmatch med många intressanta moment. Valencia är sin dåliga form till trots absolut inget dåligt fotbollslag. Och även om Barcelona sedan flera år tillbaka är ett av Europas bästa, för att inte säga det kanske absolut bästa, fotbollslag så trodde jag att det kunde bli jämnt.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Men bara några minuter in i matchen stod det klart att så inte skulle vara fallet. Barcelona kom till start med mer eller mindre bästa möjliga startelva och inledde direkt en imponerande och häpnadsväckande offensiv. Det var kombinationer som var så pass färska att de inte ens finns i tv-spel ännu. Gång på gång kom Barcelona med sin offensiva linje och satte press på ett frustrerat Valenciaförsvar som inte fick tag i varken spelare eller boll. Det var spel mot ett mål och när Valencia försökte att hålla lite boll blev man genast av med den. Det handlade inte bara om att Valencias spelare verkade dåligt förberedda på uppgiften och något naiva, utan det handlade minst lika mycket om att Barcelona gjorde precis allting rätt.
 
I halvtid stod det 3-0 till Barcelona och då hade Neymar missat en straff. Straffen hade också orsakats av den tyske mittbacken Shkodran Mustafi som fick kliva av planen med ett rött kort i bagaget. I efterhand kanske Mustafi tackar för det för den andra halvleken var ytterligare ett tecken på dominans. Många lag hade i en cupmatch, vid ledning 3-0 och en man mer på planen slappnat av och låtit de sista 45 minuterna bara ske. De bästa spelarna hade blivit utbytta för att undvika onödiga skador. Men inte i Barcelona. Istället valde man att gå in med mentaliteten att köra hela vägen in i kaklet. Det var på något hedrande, som att man inte vill förnedra sina motståndare med att slappna av för att man visste det var klart.
 
Ett Valencia med en man mindre på plan hade absolut ingenting att sätta emot när Messi, Suarez och Neymar kom anstormade gång på gång mot ett tröttkört och mentalt helt utslitet Valencia. Matchen slutade 7-0 och det var en uppvisning utan dess like. Jag tror aldrig jag har sett så bra fotboll från ett lag över nittio minuter – någonsin. Det Barcelona bjöd på var inte bara ett fantastiskt anfallsspel och en imponerande mentalitet. Det var något mer. En vilja, en iver att hela tiden prestera och aldrig låta Valencia ges möjligheten till att spela fotboll. Så som Barcelona spelade i onsdags så har jag svårt att se något annat europeiskt ska kunna konkurrera med dem. För det var en enastående insats av ett enastående lag som inte tycks stanna för något.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln