Underskatta inte Celtic

av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Malmö FF har gjort det omöjliga. Flera gånger om dessutom. De har vänt underlägen mot både Sparta Prag och Red Bull Salzburg. Två år i rad mot de senare till och med. Men outsinlig skicklighet, framgång och tur finns inte. Jag vill inte påstå att den ljusblå publikmaskinen från Skåne har nått vägs ände. För det har dem inte. Jag vill snarare höja ett varningens finger för skottarna. För Celtic.

 

Etiketter: supportern

Efter kvallottningen som parade ihop den svenska mästaren med den skotska var tongångarna Sverige runt positiva. ”Celtic kan man slå”, ”Klubben är inte vad den en gång var” och ”Hellre Celtic än Basel”. Och visst, allt detta är förvisso sant men Celtic är ändå inte den lyckosamma lottning som många ändå tycks tro. Celtic från Glasgow är inte bara ett av fotbollsvärldens största varumärken utan också en klubb som räknades som en av Europas 25 mest värdefulla av Forbes så sent som 2009. Den tiden är dock förbi och den skotska ligan har devalverats flera gånger om sedan dess men faktum är att grönvitrandiga Celtic står på en plattform som varken Malmö FF, Sparta Prag eller Red Bull Salzburg ens är i närheten av. Därmed inte sagt att detta är en omöjlighet. För det är det uppenbarligen inte. Det har MFF, som sagt, visat om och om igen. Jag vill bara försäkra mig om att de himmelsblå inte tar för lätt på morgondagens kval på Celtic Park.

När till och med Åge Hareide säger att ”Celtic är sämre än Red Bull Salzburg” blir jag faktiskt orolig. Nu är den genuint trevliga tränaren nästan överdrivet rutinerad vilket får mig att ana ett taktiskt drag bakom detta uttalande. Utåt ser det ändå nonchalant ut. Red Bull har misslyckats att kvalificera sig till Champions League åtta säsonger i rad. Det har inte Celtic. Senaste gången som den skotska fyrklövern gjorde Europas största klubbar sällskap var säsongen 2013/14. Visserligen kom laget då sist i en grupp bestående av Barcelona, Milan och Ajax. Men vem kan klandra dem för det? Lägg därtill att laget har spelat åtta säsonger i Champions League under 2000-talet. Det är sex gånger fler än de svenska klubbarna totalt. Även om det nu är historia är det ett fotbollsfaktum som bör behandlas med respekt. Celtic har gjort detta förut. Malmö har bara gjort det en gång.

Dessutom är lagets trupp ohyggligt underskattad från svenskt håll. För all del att den skotska ligan inte är vad den en gång var men en snabb genomgång visar att truppen innehåller landslagsspelare från Skottland (föga oväntat), Nigeria, Holland, Irland, Belgien, Serbien, Australien, Israel, Honduras och Sverige. Inga världsnationer förstås men bra mycket mer imponerande än Malmös motsvarighet. Den av Premier League rutinerade Craig Gordon vaktar målet, försvaret anförs av den högt hajpade holländaren Virgil van Dijk (Premier League nästa?), mittfältet styrs av den långsamme men hyfsat geniale Scott Brown samt att anfallet är spetsat med den smått målpsykotiske Leigh Griffiths som enkelt utkonkurrerade folkhemsfavoriten John Guidetti förra säsongen. Med andra ord är Celtic (trots Wiland, Rosenberg och Berget) starkare på pappret än den svenska mästaren.

Men att det spelar mindre roll har Malmö visat förut.

/Supportern

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln