Det vackra mot det fula


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.En vacker fasad utåt och löften om en välfungerande infrastruktur för hundratusentals supportrar. Med luftkonditionerade arenor och nybyggnationer. En fallfärdig och murken baksida med korruption, svarta gigantiska sedelbuntar och tvivelaktiga betraktelser. Vilket av det kommer vi bry oss mest om?
 

Etiketter: jimmy åkesson

Häromdagen fick jag upp ett minne från något av mina konton på sociala medier. Det behandlade att Qatar blivit arrangörer för fotbolls-VM 2022 och att EM två år tidigare skulle spridas ut till ett antal länder istället för ett eller två. Jag bemötte nyheten med att knappa ner några väl valda ifrågasättande ord och skicka ut i oändligheten. Så gick det några år och snart stod det klart att FIFA:s gäng flyttat kalaset ett halvår framåt i tiden. Ny tweet – ny ilska.

När exekutivkommittén såg till att utse Qatar till världsnation kändes det som en hel evighet tills mästerskapet skulle ta vid. Helt plötsligt är det mindre än fyra år kvar och ingenting verkar ha hänt.

Ja jo, Sepp Blatter och hans patrull med Chuck Blazer i spetsen uppdagades ordentligt men likväl så har ingen nation vågat eller velat ta några ordentliga avstånd. För fotboll är fotboll och när spelarna går in i den där berömda bubblan så spelar det ingen roll vad som försiggår utanför den.

Det är möjligtvis Riku Riski då.

Kim Källström? Nja – inte lika mycket. Du behöver inte vara sådär superinsatt för att ha ett hum om vad Qatar är för land och vad Qatar möjligtvis har gjort för att få arrangera VM 2022. Du är en googling bort från att läsa om slavliknande förhållanden och gästarbetare som jobbar sig till döds. Om du då går ut i media och säger att dess bild kanske är lite snedvriden och på köpet lyckas bli totalsågad av Amnesty – då borde man tänka efter. Innan.

Om man ändå tänker att ”jo men det här är någonting jag vill förmedla” så bör det finnas svar på de frågorna som kommer att komma. Det är en viss skillnad mellan att vara där som en turistande fotbollsmiljonär i PR-syfte och som dittvingad arenabyggare från Nepal. Men så poserar han också gladeligen med en av organisationerna som hjälper till med att arrangera mästerskapet och tro fan att de inte visar upp vad som händer bakom kulisserna. Kim hade säkert en trevlig vistelse och texten från VM-kommittén fick antagligen den spridning de ville ha. Han fick såklart inga frågor om korruptionen i landet, om avsaknaden av mänskliga rättigheter eller de ekonomiska kopplingarna till FIFA.

”Väldigt, väldigt klantigt”, säger Kim och låter ångerfull. Så stänger vi den butiken, barrikerar dörren och återgår till vårt.

Snabb kritik, en ursäkt och en lite halvsyrlig krönika. Nu har jag gjort mitt och visat att jag inte står bakom ett VM i Qatar. Känner ni igen er? Jodå, det gör jag också. För vi kliver in först när någonting inte rimmar väl med vår fotboll. Vi kritiserar att landslaget åker på januariturné med lyx till golfgreen-klippta planer och borstar bort valet med att hävda att de för en kritisk dialog. Vi bojkottar inga matcher eller mästerskap. Varför? För att det inte påverkar oss personligen. Sympati före empati och så vidare.

Qatar kommer att kritiseras otaliga gånger fram till VM-premiären den 21 november 2020 och vi kommer att lyfta fram det varje gång, skrapa lite på ytan. Sen då? Mellan de där gångerna? Eller för all del under och efter mästerskapet. Fotbollen i det vackra och vägen dit i det fula.

”VM i Qatar säger du? Var det inte det där mästerskapet som kostade 1800 miljarder men som bjöd på en exceptionell final mellan Brasilien och Spanien i en sval arena strax innan jul?”. ”Jo, det har du rätt i. Vilken tur att det är ett nytt VM snart igen”.

/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln