Kosovares kval


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.Tre segrar på tre matcher och en målskillnad på +15 – Sverige har öppnat EM-kvalet på ett strålande sätt och bibehållit formen från sommarens äventyr i Frankrike. Det är en kreativ mittfältare som har varit såväl koordinator som organisatör. En spelare som tagit ett kliv till. 
 

Etiketter: jimmy åkesson

En trist, långsam och svag inledning mot ett Slovakien som bara skulle städas av. Efter två klara segrar mot Lettland och Ungern skulle Sverige för första gången sedan VM-genrepet mot Sydkorea spela landskamp på Gamla Ullevi. Det här kvalet började vid Daugava och en match Kosovare Asllani tog tag i – det fortsatte i Miskolc där Kosovare Asllani assisterade till ett tidigt mål. Hur matchen mot Slovakien skulle summeras? Det var väl inga miljonodds på att mittfältaren från Vimmerby skulle greppa tag i styrdonet och navigera maskineriet till Sveriges tredje trepoängare på lika många försök.

CD Tacón och Primera Division Femenina öppnade säsongen 2019/20 med ett El Clásico som Barcelona vann med 9–1. Kosovare Asllani och Sofia Jacobsson är två spelare som ska leda det lag som nästa sommar blir Real Madrid. Sådana spelare som öppnar upp stängda matcher och står längst fram i ledet när det krävs som mest. När Sverige klev ut trötta i den råa oktoberluften i Göteborg behövde det hända någonting och det är få saker som injicerar energi som mål från ingenting. Då gäller det att någon tar det första steget.

Asllani joggade ut till hörnflaggan, la bollen till rätta och skickade in en inåtskruv som Mária Korenciová inte lyckades hålla utanför mållinjen. Ett sådant mål som gav Sverige lugn och självförtroende att våga spela ut. Tre mål på åtta minuter, svensk glädje och en eventuell spänning som tog slut innan den ens satt sig hos den kylslagna publiken.

Sverige klarade av att accelerera ut under en period när Slovakien gjorde allt för att bromsa en stark offensiv och hemmalaget slutade inte förrän Elvira Nurmustafina blåst av efter 90+3 minuter. Då hade Sverige gjort sju mål och skaffat sig ett fint utgångsläge i kvalet som ska ta dem till England 2021.

Det är inte svårt att hitta den gemensamma nämnaren. Kosovare Asllani har varit och har blivit den storstjärna och ledare som hon så länge väntat på att bli – en sådan spelare som avgör matcher på egen hand. Mot Lettland gjorde hon ett mål och två assist, mot Ungern en assist och när kvällen sänkt sig över västkusten noterades hon för ett mål och tre assist. Åtta poäng på tre matcher – kanske hänger drömmen om att spela för Real Madrid ihop med att hon lyser av självförtroende och spelglädje i den blågula landslagsdressen.

Peter Gerhardsson pratar gärna som slutelvor och spelare som kan komma in och förändra matcher och matchbilder när det inte riktigt klaffar som han tänkt sig. Där har han och ledarstaben visat att de är beredda att prova nya idéer när det låser sig. Sverige var redan i överläge när Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö byttes in men båda ökade på både målkolumnen och konkurrenssituationen – ett lyxproblem för ett landslag som behöver mål för att nå gruppsegern. För allt annat vore ett misslyckande. I en tabell där både Sverige och Island står på nio poäng när tävlingsåret 2019 är färdigspelat bör Sverige kunna gå rent i de resterande matcherna som spelas under nästa år.

Det här var en kväll som knöt ihop ett landslagsår som började bakom stängda dörrar i Sydafrika och som slutar på Mapfre Stadium i nordöstra USA. Ett VM-år som kulminerade i en bronsmedalj och ett landslag som hela tiden utvecklas. Kosovare Asllani är en av dem – men nog är hon den som har växt mest.

/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln