Ett förbund med problem

Helt plötsligt är allt frid och fröjd sen Sverige öppnat EM­-kvalet med 1-­1 borta mot Österrike, och där U 21­-landslaget tog chansen att kvala in till EM efter sent segermål i 4­-3 ­segern mot Turkiet.
Men är allt så bra...? Knappast. Det finns många orostecken för Sveriges största idrottsförbund.

 

Etiketter: gästkrönikören

Det största problemet är nationalarenan Friends. Skrytbygget för cirka tre miljarder är ingen ekonomisk mjölkkossa för Svenska Fotbollförbundet. Snarare tvärtom.
Med perspektiv och utfall av den nya arenan är det otroligt att man smäller upp en exklusiv arena utan att infrastrukturen fanns klar när bygget påbörjades.

Men den största missen finns i själva arenan. Jag tänker på underlaget (gräsmattan) som har kostat och kommer att kosta åtskilliga miljoner framöver.
Det är närmast ofattbart att de beslutsfattande inte krävde en anordning som medför att gräsmattan kan dras ut och luftas.
Det är ingen hemlighet att arenor där solen inte kan ge energi åt gräsmattan har problem. San Siro i Milano där man tvingats byta gräs åtskilliga gånger borde ha varit ett avskräckande exempel när man valde utseende på Friends Arena.
Det borde varit en självklarhet med en anordning som innebär att gräsmattan kan dras ut i det fria.

Arnhem i Holland hade en sådan klar redan inför EM 2000. En genialisk lösning där gräsmattan drogs ut och luftades. När den fanns på plats i arenan användes utrymmet utanför till parkeringsplatser.
Jag såg det själv på plats. Jag såg även hur man drog ut gräsmattan, dessutom på långsidan, i samband med VM 2002 i Sapporo.
Gelsenkirchen är en annan plats som borde ha studerats när Friends skulle byggas.

Det är inte enbart nuvarande ordföranden i Svenska Fotbollförbundet, Karl-­Erik Nilsson, som högsta ansvarig som ska kritiseras. Hans företrädare Lars-­Åke Lagrell var i högsta grad ansvarig för nya Nationalarenan. Lagrell var också den som rekryterade Mikael Santoft (har slutat) som generalsekreterare. Gamla polare och partikamrater som hade lätt att samarbeta.

Tyvärr var det ingen som insåg problemen i förväg. Gjordes det studiebesök? Om så var fallet – varför hände ingenting?

Santoft, tidigare på RF, som i en intervju var stolt över att omorganisationen på förbundet var genomförd. Han lyckades få en ”kompis” från RF anställd som kommunikationschef vilket slutade med att Jan Larsson dåvarande marknadschef (driftig sådan) försvann till Svenska Friidrottsförbundet.

Förhoppningsvis har SvFF hittat en begåvad generalsekreterare i Håkan Sjöstrand, tidigare marknadschef för ICA. Det behövs när förbundet har en ordförande som inte gärna tar strid i obekväma frågor och nästan aldrig syns i media.

EM måste vara ett krav
1-1 borta mot Österrike räddade åtminstone för stunden förbundskaptenen Erik Hamrén. Med tanke på att 23 nationer kvalar in till EM 2016 (Frankrike värdland) måste det vara ett krav att Sverige ska finnas med i slutspelet.

Uefa har 54 medlemsstater. Utan att förringa någon så kan vi räkna bort länder som Gibraltar, San Marino, Liechtenstein, Malta, med flera. Missar Sverige ett slutspel är det förmodligen det största fiaskot sen förlusten, 2­-3, mot Japan (”japaner, japaner”) i OS i Berlin 1936.
Möjligen konkurrerar dåvarande förbundskaptenen Lars ”Laban” Arnesson som missade fem raka VM/EM­-slutspel på 80-­talet när IFK Göteborg och delvis även Malmö FF hade sin storhetstid.

Det som förvånar efter krysset i Wien är att bekymren verkar som bortblåsta. Inför matchen fanns det stora frågetecken för den svenska backlinjen och framför allt för mittbacksparet.
Efteråt hyllas bland andra, utanför självklare Zlatan Ibrahimovic, mittbacken Andreas Granqvist som den blivande försvarsgeneralen.
Vi kan väl åtminstone vänta med superlativen några omgångar framöver. Jag är tveksam och vidhåller att den svenska backlinjen är den sämsta sen 80­-talet. Ingen av de fyra i Wien hade exempelvis platsat i VM­-laget 2002 då Sverige hade fyra mittbackar, Olof Mellberg, Johan Mjällby, Andreas Jakobsson och Teddy Lucic, i backlinjen.
Då mötte vi även kvalificerat motstånd i form av Argentina, England och Nigeria (”dödens grupp”).

Är Allsvenskan intressant?
När Sverige i juni mötte Danmark och Belgien i två träningslandskamper skedde det när Allsvenskan pågick. Det är en gåta att Erik Hamrén inte ställde krav på förbundet att flytta fram de allsvenska matcherna.
Det hade varit ett perfekt tillfälle att inventera de bästa allsvenska spelarna i stället för att ta hem utlandsproffsen som i flera fall redan påbörjat semestern.

Kanske är det så att förbundskaptenen tycker att Allsvenskan är ointressant. Om jag exempelvis hette Johan Larsson i Elfsborg skulle jag säkert fundera på om jag gjort något fel. Erik Hamrén säger att han vill ha offensiva ytterbackar i laget. Högerfotade Larsson är det men fick senast uppleva en vänsterfotad back på högersidan.
Men det verkar som det krävs proffsstatus utomlands för att säkra en plats i landslagstruppen även om Nabil Bahoui och Emil Forsberg fanns med senast.
Muamer Tankovic, nu i holländska AZ Alkmaar, behövde bara en halvlek för Fulham för att hamna i landslagstruppen.
Tyvärr är det så att flera av mina kolleger som följer landslaget är överens om att Zlatan Ibrahimovics ord väger tungt när en landslagstrupp eller spelsystem ska presenteras.

Zlatan är en fantastiskt bra fotbollsspelare.

Men när blev en spelare större än sitt lag och land...?

/BERNDT ROSQVIST

Berndt"Rozza" Rosqvist var sportjournalist med fotboll som specialämne på Dagens Nyheter under åren 1973-2005 varav sex år som sportchef. 

Han har bevakat VM och EM turneringarna  på plats sedan 1982,  han har gjort 27 FA cupfinaler och sin första liga match i England var 1966.

Tottenham, favoritlaget, slog Manchester United med 2-1 i en match där för övrigt George Best blev utvisad för United. 

Stora idolen heter Kurre Hamrin och när Rozza såg Kurre för första gången, 1952 i ett mållöst derby mot Hammarby, så var saken klar, Berndt blev och är AIKare.

Idag är Berndt skribent på BPs hemsida och är ordförande i föreningen Sveriges sportjournalister.

Senaste inläggen

arkiv

Krönikor av