Halvtid i allsvenska kvalet


Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. 

90 minuter fotboll är spelade, och lika mycket återstår. Efter den första matchen är det Brommapojkarna som har ett tydligt övertag efter vinst med 1-0 på bortaplan mot AFC Eskilstuna.
 

Etiketter: robin gustavsson

Det så viktiga målet gjordes av BP:s unga stjärnskott Jack Lahne. Anfallaren, som fyllde 17 år så sent som för en månad sedan, gjorde inget misstag när läget dök upp. Ett säkert avslut och ett mål som inte bara höjer hans eget värde, utan också kan rädda laget från degradering till Superettan.

Det var en match där viljan var hög, men kvaliteten i ärlighetens namn kändes mer Superettan än den Allsvenskan där lagen vill hålla till. Men det blir väl lätt så när så mycket står på spel. AFC:s tidiga underläge gjorde att de tvingades framåt, men tålamodet i anfallsspelet försvann och desperationen som uppkom kändes mer hämmande än vad den gjorde nytta.

Resultatet måste anses vara rättvist, BP visade upp en trygghet i det defensiva spelet trots att AFC vissa stunder kom i våg efter våg runt Stockholmslagets straffområde. När Figueroa och de andra behövde andas lite i BP-backlinjen fanns nämnde Lahne och Brandeborn till hands att spela upp bollen på. De höll AFC-backlinjen sysselsatt och förhindrade att man vågade trycka på i ännu större utsträckning än vad som redan gjordes.

Efter att varit imponerande bra defensivt under säsongen är det troligt att AFC, med gamla Roma-målvakten Gianluca Curci mellan stolparna, är besvikna över att man släppte till det där målet på sin hemmaplan. Även om det inte är någon omöjlighet att vända ett 0-1-underläge på Grimsta, så kommer det vara hängande huvuden i AFC-lägret att man inte höll tätt på sin hemmaplan.

På söndag spelas returen där det avgörs vilka som får den sista Allsvenska platsen för 2019 års säsong. De två senaste åren är det faktiskt laget från Superettan som lyckats ta steget upp i kvalet. 2016 när Halmstad slog ut Helsingborg, och 2017 då Trelleborg petade ner Jönköping Södra från den högsta divisionen. Kanske kan det vara lite motivation för AFC inför avgörandet.

Brommapojkarna sitter dock i förarsätet. Blir det 17-årige Lahne som agerar matchvinnare även på Grimsta IP?  Klarar klubben att behålla talangen även om kontraktet räddas?

Det blir spännande att följa söndagens avgörande. Svensk fotboll är sannerligen inte bara intressant när det är toppmatcher, derbyn och klassikermöten.

/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln