Fotboll - med eller utan boll?

Av spelaren - Matilda Jansson

Det finns filmscener som stannar kvar i ens medvetande längre än andra. En sådan är fotbollsscenen från filmen Timbuktu. Ett tjugotal unga män och pojkar spelar två-mål på en sandplan, många saknar skor. En kanske inte helt ovanlig bild när unga män och pojkar i Afrika porträtteras. Det var bara det att de saknades en viktig detalj - en fotboll att spela med. Men killarna spelade skuggfotboll som om det var på riktigt, helt oberörda. Det var en tydlig marketing mot Jihadisterna, som just hade intagit deras stad norra Mali och infört förbud mot fotbollsspel.

 

Men varför blir scenen så stark? Självklart för att den visar på vilken kärlek som finns till sporten. Men även för att den på ett så uppenbart sätt förstör de stereotyper och bilder vi har av fotboll i Afrika. Pojkar och unga män ska springa efter en boll helt enkelt, och vara glada. Nu var de i och för sig glada, men saknade bollen.  

Frågan är dock vilken av följande scener som hade raserat våra stereotyper mest; pojkar i Afrika som spelar fotboll UTAN boll, eller flickor i Afrika som spelar fotboll MED boll. Jag vet inte svaret. Ganska skrämmande faktiskt.

För miljontals flickor och kvinnor världen över är det verkligen ingen självklarhet att få möjligheten till att testa på fotboll eller ens titta på fotboll. Även om de flesta länderna numera (med undantag för ett dussintal länder i mellanöstern) har ett damlandslag, så är de strukturer och normer i samhället, som hindrar flickor från att gå ut på gårdsplanen och spela tillsammans med sina jämnåriga killkompisar, enormt starka.

Att bli accepterad på fotbollsplanen har ett otroligt starkt symbolvärde.
Ett talande bevis... 

/Spelaren

Etiketter: spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln