Framtidens fotboll?Av - Rickard Johansson -

Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Idag spelar Hammarby en av allsvenskans mest sevärda fotboll under Stefan Billborns ideologiska styrning men för bara ett par år sedan så var det faktiskt Nanne Bergstrand som styrde den grönvita skutan. Det var också visionären Nanne, innan depressionen och innan sjukskrivningen,  som slängde sig med uttrycket framtidens fotboll. Nanne upplevdes som en visionär och hans vision var att Hammarby skulle spela framtidens fotboll, och nu med Stefan Billborn så har de närmat sig den visionen som Nanne en gång i tiden pratade om och just det uttrycket, framtidens fotboll. Vad är det för något?
 

Etiketter: rickard johansson

Är det taktiska nymodigheter, handlar det om spelarnas extrema och robotlika fysiska förutsättningar? Eller handlar det om alla tekniska hjälpmedel som påverkar fotbollen till det bättre? Det finns många delar som man skulle kunna lägga in under rubriken framtidens fotboll men jag tänkte ägna denna text mer åt regelboken och vilka regler som jag skulle kunna tänka mig att ändra på och som kan påverka fotbollen.

Historiska regelförändringar i fotbollen har skapat och förändrat hur vi spelar fotboll idag, år 1925 ändras offsideregeln till dagens variant, 1958 infördes att lagen fick ha avbytare, 1970 fick domaren möjligheten att plocka fram gula och röda kort och så sent som 1992 var det tillåtet att passa hem till målvakten som alltid kunde plocka upp bollen med händerna. Alla dessa regler har påverkat fotbollen och tagit den in i framtiden.

2019 var året med många positiva förändringar, äntligen får målvakten passa bollen till ens egna spelare i straffområdet vilket också påverkat fotbollen kraftigt och äntligen ska spelaren vid byte gå av vid närmsta linje vilket snabbar på spelet. Skulle man se in i fotbollens spåkula och försöka sia om framtiden, vad kan vi då se?

Effektiv speltid. Detta har varit på tapeten tidigare och skulle detta införas så bör matchtiden sänkas då matcherna skulle bli alldeles för långa annars. Säg att den effektiva matchtiden var 60 minuter och att tiden stoppas vid avbrott eller när bollen är ur spel. Detta skulle medföra att all form av maskning skulle försvinna då det inte skulle ge någonting att försöka maska. Vi slipper även allt tjafs om hur många minuter som borde läggas till.

Införa passivitetsvarning i fotboll likt handboll. En sådan regelförändring skulle tvinga lag att ta fram bollen oftare istället för att rulla av massa tid på egen planhalva men en sådan förändring hade jag inte stått bakom då det idag är lättare för ett lag att gå i hög press för att vinna boll då det blir fler felpass med fötterna än i handbollen och spel med händerna där man lättare kan spela av tid. Därav behövs ingen passivitetsvarning i fotboll.

Spelförstörande moment till exempel tröjdragning, sparka bort boll efter avblåsning osv ska ge 10 minuters utvisning. Vore ett sätt att få bort moment som inte hör till fotbollen och ge lagen powerplay under en viss tid. Kan ge fler mål, då ett lag kan ha fler spelare i utvisningsbåset, båda lagen kan ha varsin spelare utanför plan vilket skapar större ytor och eventuellt fler målchanser men det kan också ge en defensivare fotboll då ett lag med en utvisad spelare kan backa hem och vänta in spelaren på plan igen.

Införa ett fjärde byte, men att man bara får göra byten vid tre tillfällen för att inte skapa fler avbrott i spelet. Detta skulle ge tränarna större chans att förändra taktiskt, det skulle ge fler spelare speltid, det skulle ge matchen mer energi då en pigg spelare kommer in. Med dagens väldigt intensiva och högoktaniga fotboll så borde det vara verklighet redan idag!

Ungdomsfotbollen i Sverige har ändrat sitt regelverk på ett anmärkningsvärt sätt genom att skapa en retreat-line som gör att motståndarna måste backa tillbaka och låta målvakten rulla ut bollen, även en ny regel som tillåter ett lag som ligger under med mer än fyra mål att sätta in en extra spelare för att jämna ut matchen. Lägg till förändringar såsom spel med sarg och spel på mindre ytor så har regelverket påverkat barnens fotboll drastiskt.

Nanne hittade aldrig framtidens fotboll åt Hammarby men frågan är, hittar vi framtidens fotboll i regelboken?

/Rickard Johansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln