Ajax chockade oss allaAv - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Det som skulle bli vändningen på en tung vecka för Real Madrid, det som sedermera skulle bli räddningen på en blytung säsong, blev i stället raka motsatsen. Real Madrid åkte ut med dunder och brak ur en turnering som de dominerat senaste tre åren. Men det är ändå inte det jag tar med mig från 1-4-debaklet i Madrid, det är hur Ajax fullkomligt pulveriserade Real Madrid på bortaplan.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Efter två raka hemmaförluster mot ärkerivalen Barcelona gick Real Madrid in i tisdagens retur mot Ajax med dåligt självförtroende, men också revanschsuget. Även om 1-2 resultatet från det första mötet inte på något sätt kändes avgjort, så var det nog få som anade vad som skulle hända.

Marockanen Hakim Ziyech gav Ajax ledningen redan efter sju minuter, framspelad av Dusan Tadic. Mycket skulle komma att handla om den tidigare Southampton-spelaren. Efter 18 minuter gjorde brassen David Neres 0-2, återigen stod Tadic för passningen.

Real Madrid, som har vunnit Champions League tre år i följd, uppträdde nervöst och fick inget att stämma i spelet. För Ajax däremot med en stomme av tonåringar, stämde det mesta och man visade en harmoni i sitt spel - precis som i det första mötet.

När hemmasupportrarna inte trodde att det kunde bli värre gjorde Dusan Tadic 0-3 med ett hårt och välplacerat vänsterskott. Real Madrid reducerade visserligen men det var aldrig nära att bli någon upphämtning. Lasse Schöne bjöd i stället på matchens delikatess när han skruvade in en frispark från dålig vinkel bakom Courtois. Det här var Ajax kväll från början till slut.

Det som förvånade mig mest var sättet som de slog ut giganten från Madrid. Med sin tiki-taka-inspirerande fotboll, med kommande Barca-spelaren Frankie De Jong och Van de Beek i spetsen, spelade de stundtals ut Real Madrid. Längst bak i backlinjen stod en av världens i framtiden bästa mittbackar, Matthijs de Ligt.

Tränaren Erik ten Hags Ajax är inte bara ett underhållande lag att titta på, med några av världens största talanger i startelvan, han har även fått ut resultat av all talang, nu mot självaste Real Madrid. Att år efter år tappa sina största talanger är inte enkelt, men under tisdagen fick äntligen Ajax stå i centrum för sina matchresultat. De har mer än bara en av de bästa ungdomsakademierna. I en fotbollsvärld där mycket handlar om pengar är det kul när en klubb som jobbar på rätt sätt, som fostrar sina egna spelare, når sådana här framgångar.

Och Dusan Tadic, vad var det för kväll han hade? Att det var hans bästa match i karriären råder det ingen tvekan om. För att sätta det lite i perspektiv så blev serben den blott tionde spelaren någonsin att tilldelas maxbetyg, 10 av 10, av franska tidningen L’Équipe.

För Real Madrids del var detta en käftsmäll för hela klubben, för Solari och fansen. Den här säsongen har varit en uppförsbacke ända sedan Cristiano Ronaldo lämnade för Juventus i somras. Lopetegui tappade omklädningsrummet och fick sparken, ersättaren Solari har inte gett den effekt som klubben hade hoppats på. Nästan alla av de tidigare års bärande spelare, Modric, Kroos, Isco, Marcelo med flera, har haft jobbiga säsonger. Hela Real Madrid längtar till nästa säsong och då behöver det hända saker.

Räkna med en ny tränare, en galactico-värvning i Neymar/Mbappe-diginitet och en ny tränare. Jag tror även att det är dags för en rensning i truppen. Det de kan göra nu är att avsluta säsongen på ett värdigt sätt och gå in i sommaren med en positivare känsla än den som råder i dag.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln