Chelsea kommer aldrig bli en sund klubb

av lördagskrönikören - Marcus Lindén

I torsdags var det alltså dags igen. Chelsea har sparkat sin tränare, igen. Visst fanns det ilska hos en del när både André Villas-Boas och Roberto Di Matteo sparkades, men detta var någonting annat. Hopplösheten har aldrig varit större i klubben.

 

”Tränare och spelare kommer och går men klubben består” är ett uttryck som använts mer än en gång i samtidens fotboll där pengarna styr allt mer. Ett rätt befriande uttryck som ger en känsla av att ingen någonsin kommer vara större än klubben. Det ger klubbar någon slags identitet. Med det menar jag en bra identitet. Om det finns en dålig identitet går att diskutera, men blir klubbar identitetslösa är de illa ute.

Chelsea tog en ligatitel utan José Mourinho och de vann även Champions League utan honom. Det kommer förr eller senare stå en ny kvalitetstränare på Stamford Bridge, om inte nu så efter säsongen. Det är väl också i de banorna som Roman Abramovich tänker. 15 poäng på 16 matcher är för dåligt, nu tar vi en ny. Igen. Tränare har blivit orättvist behandlade av sina klubbar tidigare, men jag tror detta kan stå Chelsea otroligt dyrt.

Chelsea tekniske direktör, Michael Emenalo, förklarade beslutet att sparka Mourinho med att: ”De måste skydda intresset för klubben”. Det är någonting jag har fastnat för. Vilket intresse? Intresset som gör att Chelsea syns i de största sammanhangen, på jakt efter en ligatitel och i slutfasen av Champions League? Väljer man att tänka i de banorna så missar man det viktiga. Fansen. Vad ska de tro på då? Ancelotti räckte tydligen inte till. Scolari och Villas-Boas hann knappt få chansen. Di Matteo sparkades fem månader efter att de vunnit Champions League. Nu hade man tur att José Mourinho valde att komma tillbaka. Det var han som skulle bygga något slags långsiktigt. Han skulle fortsätta vara managernamnet som skulle driva Chelsea framåt i tiden.

Detta är något slags bevis. Chelsea kommer aldrig under Roman Abramovich att bygga någonting långsiktigt, oavsett vad som sägs utåt. Några hade redan bekräftat det innan detta skedde, men de som inte var övertygade innan vet det nu. Statusen spelar ingen roll, inte meriterna heller. En dålig höst innebär att du inte är den som får bygga om. Det är någon annan som ska göra det. Börja på ny kula - igen. Det är det som mer eller mindre omöjliggör att ha till exempel Pep Guardiola som tränare. Kanske även Jurgen Klopp. Det finns liksom ingen framtid. Det finns ett resultat som ska uppnås, tryggheten i att skapa ett spel som kvarstår i flera år och sätter sig i väggarna intresserar inte Roman Abramovich. Någonting väldigt deppigt att inse för lagets fans.

José Mourinho har hittills inte varit managern som blivit kvar i sitt lag i en mängd år. Att han kräver mycket av sina spelare som sedan kan bränna ut dem är en sak. Men det var i Chelsea han skulle bli långvarig. Det är möjligt att spelare som John Terry, Branislav Ivanovic med flera gjort sitt på den högsta nivån. Men jag vet inte vilken tränare – i en klubb som Chelsea – som skulle förändra detta bygge på ett bättre sätt än Mourinho. Portugisen bygger snarare lag än klubbar. Men det är också så Abramovich valt att styra sin klubb. Spendera för nuet, för segrar och för titlar. Något Mourinho gjorde och som få kommer göra bättre. Det var fansens namn, så nära något som stavas långsiktighet denna klubb kan komma. Där har man nu misslyckats.

Abramovich har sedan konflikterna och sparkandet av tränare började haft en speciell relation till supportrarna. Det finns många som varit trötta på hans sätt att styra Chelsea, men samtidigt är det han som gav klubben en chans att vinna titlar. Han har suttit på sin stol i över tio år, han byggde det moderna Chelsea – oavsett om man gillade det gamla Chelsea mer som inte fungerade på det här sättet. Jag tror dock han aldrig varit så ifrågasatt som nu. Det här kommer alltid hänga över honom om inte de allra tyngsta titlarna hämtas in på löpande band. Ja, Chelsea kommer tillbaka och slåss om nya titlar. Men på vägen tappade man någonting väldigt viktigt.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln