Dortmund kan inte hyllas nog

Av fredagskrönikör - Marcus Lindén

Borussia Dortmund är tillbaka på Europas största scen och i tisdags välkomnade den gula väggen Real Madrid. Där blev ingen överraskad att Borussia Dortmund var just Borussia Dortmund.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Efter förra årets fina andraplats under Thomas Tuchels debutsäsong har denna säsong börjat med 12 poäng och 16 gjorda mål på lagets fem inledande ligamatcher. Oväntat? Inte alls. Trots att laget tappade Mats Hummels, Ilkay Gündogan och Henrik Mkhitaryan i somras rullar maskinen på utan en tendens till att ha blivit svagare. Nya världsstjärnor ut, maskinen ångar ändå vidare.

2-2-matchen mot Real Madrid innehöll allt. Aggressivitet, individuella prestationer, rörligt anfallsspel, vackra mål - och defensiva misstag. Lars Lagerbäck var snabb med att berätta i Viasats studio efteråt att om han varit tränare för Borussia Dortmund hade han tränat försvarsspel. Att laget gör mer lyckade saker framåt än bakåt är ingen hemlighet. Men det är mer komplext än så.

Ingen tränare, inklusive Thomas Tuchel, tycker om försvarsmisstag. Granskar du Dortmunds insats finner du flera situationer där laget riskerar att vara underbemannade i försvaret. Tuchel och alla vet detta, men det är någonting som kan köpas. Identiteten och instinkten handlar om att erövra boll, våga och gå framåt. Till mer eller mindre varje pris. Jag söker förståelse för det större perspektivet och inte bara nämna det uppenbara. Även från Lars Lagerbäck.

Någon gång brister det. Någon gång tappas poäng. Men att Borussia Dortmund överlevt transfersomrar trots tappade kuggar och att nya förmågor blommar ut i detta spel är ingen slump. Du bör inte förvånas att Simeones Atletico Madrid fortsätter att vara fruktansvärt svårslagna på grund av det de står för. På samma sätt bör du inte vara förvånad att Dortmund består.

Vi lever i en tid då identiteten hos en klubb är viktigare än någonsin. Inte minst i vårt eget land där klubbar har svårt att välja mellan den säkra traditionella vägen - eller den mer vågade vägen. Att klubbar på toppnivån, likt Dortmund existerar, är så viktig ur ett utvecklingsperspektiv. Hur galet det än må se ut så går det i allra högsta grad att nå de bästa resultaten. Jag önskar Tuchel all lycka i detta projekt.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln