Mirakelmatcher

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Vid den här tiden av året börjar de riktiga nagelbitarmatcherna. Oavsett om det gäller topp-eller bottenskiktet.  Oavsett om det gäller Allsvenskan eller division 4. Se bara på Allsvenskan där fyra lag kan vinna och lika många kan åka ur. Så även i Superettan där fyra lag slåss om två direktkvalificeringar och en kvalplats. I botten kämpar en kvartett för att undvika direkt nedflyttning.
 

Etiketter: ronald åman

Visst finns det bra matcher och dåliga matcher, men sådant är av sekundärt värde (se bara på Djurgården senast) i den här fasen av säsongen. Ändamålet helgar medlen. Men det finns också matcher man aldrig glömmer. Mirakelmatcher. 

För ganska exakt 30 år sedan skrevs det svensk fotbollshistoria. När höstsäsongen började låg Hammarby åtta poäng efter täten i division 1 Norra. 

Inför säsongens sista omgång söndagen den  22 oktober 1989 låg Vasalund bäst till för avancemang till Allsvenskan (klubbens första i så fall), men Hammarby jagade, men även sensationen Kiruna FF hade chansen att vinna serien inför slutomgången. Vasalund var det enda laget som hade avgörandet i egna händer. De ledde serien med en poäng och hade dessutom sex plusmål. Vasalund såg mycket riktigt sig som seriesegrare efter att ha spelat 0–0 på Skogsvallen i Luleå. Rapporterna sade att Hammarby bara hade 4–0 mot Karlstad och att den matchen hade passerat 90 minuter. Sveriges Television packade ner sin utrustning i Karlstad. Speakern på Tingvalla IP hann gratulera Vasalund till klubbens första allsvenska avancemang. Sportradion rapporterade detsamma. Men domaren i matchen mellan jumbolaget Karlstad BK och allsvenskt jagande Hammarby, Germund Nilsson, kom att spela en huvudroll i dramat: han hade observerat tre minuters tillägg.

Det som sedan skedde var inget under – snarare ett mirakel. Leif Strandh gör snabbt 0-5 och i 93:e minuten gör nyförvärvet från Ope, Niclas Jönsson, 0-6. Tolv sekunder senare blåser domaren av matchen – i ynka tolv sekunder ledde Hammarby serien det året. Det räckte för att gå upp i Allsvenskan. Hammarby tog sig till upp tack vare fler gjorda mål, sex fler än Vasalund.

Detta är ett av bevisen för att verkligheten överträffar dikten. Om du inte tror mig kan du kolla med Mr. Vi Lirare, Bosse Petersson, som stod med tom blick på Skogsvallen för 30 år sedan. Snacka om tung hemresa …

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln