Om alla fick en Busquets

Av onsdagskrönikören - Karl Sundström

Motorn, temposättaren, den ultimata nyckeln. Ingen position på fotbollsplanen är så viktig som den defensiva mittfältsrollen. Vattenbärare, regista, Linderoth-rollen - kärt barn har många namn. Men det handlar om spelaren som ligger mellan mittfältet och backlinjen. Spelaren som behärskar allt från det långa och korta till det fysiska och finfördelande. Spelaren som klarar av att dra upp och ned tempot.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Ingen spelare behandlar rollen så exemplariskt som Barcelonas Sergio Busquets. Han är i mångt och mycket den perfekta defensiva mittfältaren. Under Premier League-eran är det främst Claude Makélélé och till viss del Michael Carrick som kan sägas vara någon nivå under den store Busquets i denna position. Under åren har vi också fått se en rad talangfulla spelare skolas om till den mer defensiva mittfältsrollen och göra det med stora resultat.

Långsammare ben kan ofta leda till ett steg ned. Ett steg ned som, allra främst illustrerat av Andrea Pirlo, kan leda till tre steg fram. Det fick mig att fundera. Vilka Premier League-spelare har störst potential att ta det ärofyllda steget till den defensiva mittfältspositionen? Vilka spelare har tillslaget, blicken och finessen för att bli sitt lags Sergio Busquets?

Arsenal: Santi Cazorla
Har till viss mån redan spelat i den rollen. Få spelare har lika god teknik och med lite Wengersk tjurighet skulle det förvåna mig om Cazorla på sikt inte kunde behärska rollen med bravur.

Aston Villa: Jordan Veretout
Bra spelare i ett bedrövligt lag. Ingen revolution då han redan spelar i en ganska låg mittfältsposition. Men i rätt omgivning skulle Verteout kunna blomstra ut i en ännu lite tydligare defensiv mittfältsroll.

Bournemouth: Harry Arter
Rivig, slitig och dynamisk. De där vältajmade löpningarna in i straffområdet tyder på en god fotbollshjärna kapabel den defensiva mittfältsrollen. Vågar Howe?

Everton: Leighton Baines
Roberto Martínez har redan experimenterat med Baines. Känslan då var att det snarare var fel på tillfället och tajmingen än Leighton Baines själv.

Chelsea: Willian
Chelseas överlägset bästa spelare denna säsong. Fått stora rubriker för sitt tillslag. Ett tillslag som, när farten och frenesin tryter, skulle kunna göra stordåd lite lägre sittande.

Crystal Palace: James McArthur
Här handlar det om förädling, snarare än revolution. James McArthur har länge varit en nyttig kugge i först Wigan och sedan Crystal Palace. I en mer utpräglad defensiv roll skulle McArthur kunna bli en spelare som vi börjar se i ett nytt ljus.

Leicester: Demarai Gray
En högoddsare. Har ett helt fantastiskt naturligt tillslag på bollen. Med mindre speed och mer fysik skulle Gray kunna bli ännu ett av Leicesters alla underverk.

Liverpool: Adam Lallana
Emre Can har redan tagit steget och har all potential att bli ännu mycket bättre. Men där känslan är att Adam Lallana kört fast en aning skulle hans välskolade fötter och goda blick kunna revolutioneras om Jürgen Klopp vaknar upp och känner en experimentlusta. 

Manchester City: David Silva
Ligans bästa spelare i sin nuvarande roll. Skulle, om intresset bara fanns där, säkerligen kunna bli en defensiv mittfältare av rang. Mer uppseendeväckande positionsändringar lär ske under Pep Guardiolas regi.

Manchester United: Juan Mata
Behärskar det lilla spelet bättre än de flesta. En träningsveckas crossbollsträning med Paul Scholes och Michael Carrick torde känna sig hotad.

Newcastle: Jack Colback
Kallas lite skämtsamt för "Ginger Pirlo". Och det är inte för intet. Colback har en känslig vänsterfot och skulle med rätt tränare kunna blomstra ut lite lägre i banan.

Norwich: Robbie Brady
Besitter en underskattat bra vänsterfot som lite för sällan nyttjas av Norwich. Kanske att ett steg tillbaka skulle kunna innebära ett lyft.

Southampton: James Ward-Prowse
Bästa engelska högerfoten sedan David Beckham? Snudd på. Har inte den där riktiga speeden för att som yttermittfältare kunna ta sig runt på kanten. En tillbakadragen roll på det defensiva mittfältet skulle kunna få Ward-Prowse att leva upp till sin enorma potential.

Stoke: Bojan Krkić
Uppvuxen med La Masía-trianglar och briljant på det lilla spelet. Frågetecken för hur fysiken skulle stå sig i konkurrensen. Men så länge vi lever i en värld där Marco Verratti-typer kan dominera på trånga mittfält så borde den fysiska biten kunna kompenseras med teknik.

Sunderland: Wahbi Khazri
Superskräll om Sam Allardyce gör yrvädret Khazri till en defensiv mittfältare av rang. Men faktum är att tekniken, tillslaget och blicken faktiskt finns där. Kan han bara skala bort en bit av sin avighet så borde dörrarna inte stängas helt i alla fall.

Swansea: Gylfi Sigurdsson
En av ligans allra främsta högerfötter. Än så länge lite för explosiv och nyttig i andravågen utanför straffområdet. Men tröttare ben kan leda till underverk.

Tottenham: Christian Eriksen
Känns, egentligen, bara som en tidsfråga. Har fötterna, tempot och blicken. Den dag han tappar i tempo skulle den defensiva mittfältsrollen kunna revolutionera honom.

Watford: José Manuel Jurado
Jurados spelartyp - den tekniskt duktiga, men inte tillräckligt snabba för att göra sin gubbe har ofta en tendens att falla undan. Vill Quique Sánchez Flores spetsa till Watfords defensiva mittfält nästa säsong är Jurado en billig lösning med stor potential.

West Bromwich: Chris Brunt
Bortkommen som vänsterback. Men skyddad av Fletcher och Yacob skulle den lägre sittande rollen kunna få nordirländarens finfina vänsterfot att nyttjas till än mer än att skicka långt på Rondón.

West Ham: Manuel Lanzini
I Dimitri Payets skugga så har Lanzini stått för ett stort litet genombrott på den europeiska fotbollsscenen. Har alla tekniska grundkvaliteter för att vara en toppspelare. Frågan är bara på vilken plats.

Fotnot: Nästa steg - ner till mittback - i någon slags quartermittback-roll är det egentligen bara Javi Martínez som gjort med bravur på senare år. Marcelo Bielsa stod för upptäckten. Pep Guardiola för förädlingen. Får vi se David Silva som mittback om några år, månntro?

/Karl Sundström

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln