Skadorna stoppar inte AIK


Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.

Ett pånyttfött Hammarby i ledning. Ett Örebro anfört av Nahir Besara parkerar på tredjeplatsen. Ett favorittippat Malmö på plats tio (innan måndagskvällens match mot BP). Och hela Sveriges gullegrisar Östersund i blåsväder, både på och utanför planen. Det är mycket som förbryllar i inledningen av årets Allsvenska. Ett lag som däremot bevisat sin styrka och infriat förväntningarna är AIK.
 

Etiketter: tomas hermansson

Efter det starka transferfönster AIK:s sportchef Björn Wesström stod för i vintras föll det sig ganska naturligt att AIK utsågs till Malmös största utmanare om guldet. Trots alla tunga värvningar åkte AIK på en smäll i cupsemifinalen mot Djurgården, varpå frågetecken väcktes. Hade AIK tagit in för många stora namn som inte fungerar ihop? Passar verkligen Rikard Norlings spelsystem det spelarmaterial som finns att tillgå? Kan försvaret hålla ihop det utan en Nisse Johansson som styr och ställer?
 
Dessutom har AIK:s säsongsupptakt störts av ett flertal skador på olika spelare. Först var det, som sagt, Nisse Johansson som tvingades lägga skorna på hyllan. Sedan följde Jesper Nyholm, Joel Ekstrand och nu senast i helgen Robert Lundström och Stefan Silva.
 
AIK:s försvarsskadekris löstes genom en sen värvning av Robin Jansson från Oddevold i Division 1 Södra. En 26-årig spelare som för drygt två år sedan spelade i Division 4. Han har nu gjort två matcher från start och hemma mot IFK Göteborg var han en av planens bästa spelare.
 
Detta visar på vilken otrolig trygghet Rikard Norling lyckats bygga in i sitt spelsystem. Det känns nästan som att vem som helst i truppen skulle kunna spela vart som helst på planen utan att göra bort sig. När Robert Lundström skadade sig gick Ahmed Yasin ner som wingback. De tre första matcherna spelade Daniel Sundgren som en av tre mittbackar. Jag märker knappt någon skillnad beroende på vem som spelar var. Ett rungande styrkebesked enligt mig. När sedan anfallsspelet genererar mål som Kristoffer Olssons i helgen, där AIK broderade sig igenom Göteborgs försvar, ser jag inte många lag som kan stoppa solnaiternas framfart.  
 
Visst, det har bara spelats fem matcher i serien, men man har redan ett litet försprång på de regerande mästarna Malmö. Det var länge sedan det såg så bra ut i AIK, både spel- och poängmässigt, som det gjort i inledningen av denna säsong. Och då har man också mött två förväntade topplag.
 
För tillfället känns det som att det enda som kan stoppa AIK är ännu fler skador än vad man redan har. Fast då plockar väl Norling upp någon juniorspelare som troligtvis gör det minst lika bra.
 
/Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln