Att se tjejer som bara "fotbollsspelare"

Av - Christian Stolpe -
Christian Stolpe, Älvsjöbo med en stor passion för fotboll där hjärtat klappar extra hårt för AIK och Liverpool. Tränade Älvsjö AIK,s F04 lag från fotbollsskolan till F15 där tjejerna gav mig åtta otroligt roliga och lärorika år. Har fått en möjlighet att förlänga denna fantastiska hobby ytterligare några år då jag kommer att träna Aspudden Tellus F17 lag under säsongen 2020. Mitt fotbollsintresse är brett och jag kommer skriva om allt från europeisk toppfotboll till Sanktan.Förra veckan såg jag ett inlägg på Facebook som handlade om hur förutsättningarna för ett av våra damlag som spelar Elitettan ser ut idag i Stockholm. Texten och bilderna visade upp en allt annan än värdig miljö för ett svenskt elitlag och jag vet att de flesta U16 lag (pojk) har bättre förutsättningar för sin verksamhet. Som tjejtränare och pappa till två idrottstjejer har jag givetvis genom åren reflekterat över de skillnader i förutsättningar och inställning som finns mellan tjejer och killar vilket faktiskt var en av mina större drivkrafter när jag började som tränare, att våra tjejer skulle få samma eller kanske till och med bättre förutsättningar än killarna.
 

Etiketter: christian stolpe

Första gången jag reagerade på en orättvisa i min roll som tränare för ett flicklag var när det skulle fördelas plantider inför en sommarsäsong i vår klubb Älvsjö AIK. Jag råkade då upptäcka att ett pojklag i samma ålder per automatik fick 50% mer träningstid än vårt tjejlag, 3 timmar för oss och 4,5 för ett pojklag. Jag tror inte att det var av illvilja från kansliet utan det hade nog alltid varit så och så länge ingen påtalar det så sker tyvärr heller ingen förändring men vi fick i alla fall vår extra timme den gången. 

En söndag hade vi match ute i Bromma och då domaren inte dök upp fick en förälder till motståndarlaget ta på sig den något otacksamma uppgiften att döma matchen. Inför matchstart så säger motståndarledaren några peppande ord till domaren där han avslutar med att säga ”tänk på att det är tjejer så inga tacklingar och sånt hårt spel”. Återigen så är det självklart inget illa menat men den meningen gör det så oerhört tydligt att många fortfarande har svårt att se tjejer som bara ”fotbollsspelare” istället för tjejer. 

Vi har kommit långt sedan Anette Börjesson och Pia Sundhage var några av damfotbollens första affischnamn och även om vi har långt kvar så känns det hoppfullt när man ser utvecklingen i tex England med Womens Premier League eller franska League 1. Förra året tog Svff ännu ett steg i rätt riktning när man startade den nya F17 SM Nationell serie i likhet med pojksidans U16 och U17 SM serier. Serien är i sin linda och det kommer säkert ta ett par år innan det hela ”sätter” sig men jag är övertygad om att det kommer ge våra tjejer ytterligare en boost att dom faktiskt i första hand är fotbollsspelare när dom kliver in på planen för match eller träning.

Det glädjer mig att ett av de tidiga ”storlagen” inom svensk damfotboll tillika min moderklubb Älvsjö AIK är tillbaka i fotbollens finrum då man nästa år spelar i Elitettan.
Många års hårt arbete som bär frukt där resan började i Div 3 då laget tyvärr i stort sett imploderat efter ett misslyckat samarbete/sammanslagning med Djurgårdens IF. 

Mitt Aspudden Tellus F17 fick en liten snyting i helgens träningsmatch mot Boo FF F17 där vi åkte på en 0-4 förlust efter 0-1 i paus. Nu ser det värre ut än var det var då vi släpper in 2 slarvmål i matchens slutminuter efter att innan ha bränt ett par riktigt bra reduceringschanser men Boo,s seger var rättvis och vi får jobba vidare med vårt lagbygge.

/Christian Stolpe

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln