Till vilket pris


Av - Jimmy Åkesson -
26-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar i dam division 3, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

En historisk rekordsatsning – föreningen Elitfotboll dam cashar in 145 friska miljoner när förbundets huvudsponsor förlänger avtalet ytterligare sex år. Damfotbollen får en välbehövlig investering. På bekostnad av människors spelvanor.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Zlatan Ibrahimovic gör det. Sarah Sjöström gör det. För att ta ett par exempel. För att se att spelmarknaden de senaste åren exploderat räcker det med att slänga en blick på valfri fotbolls-sändning i reklampauserna. 
 
Det känns som att diskussionen blossade upp lagom när det sipprade ut att utländska spelbolag har möjlighet att ta sig in på den svenska marknaden. För oavsett vart vi vänder oss, oavsett på vilka sidor vi letar efter nyheter eller tittar på videos så bombarderas vi av spelreklam. De drömska vinsterna och de äckligt höga summorna. Du kan – nästan utan att överdriva – spela på precis allting. En nisch i att spela på matcher i de lägre divisionerna eller nästa hörna eller antal mål i Champions League-finaler och VM-slutspel.
 
Svenska Spel är bara en av aktörerna. Nu råkar de sitta på den svenska landslagsdressen. Någonstans ett hedersuppdrag att förädla. Både fotbollsintresserade och de som inte bryr sig alls hade åsikter om när Zlatan Ibrahimovics ansikte dunkades upp bredvid bettingbolaget. Oetiskt sas det. Att en sådan stor förebild blev en figur som förknippades med online-spel.
 
Det är väl så. Ni vet det där med att man inte ser skogen för alla träd. Eller att man inte ser Svenska Spel för de gula dresserna.
 
Visst verkar det vackert och fint – Gräsroten. Att ungdomsidrotten får vara med att dela på miljontals kronor. Spelar du mer får din registrerade klubb mer pengar. Så är den karusellen igång. De utländska bolagen är det nya och farliga medan vi vant oss att ha den röda plattan med den vita symbolen. Om det här fortsätter, ge det några år så kommer vi att vänja oss igen ända tills någonting främmande kliver fram.
 
Alla som spelar är inte missbrukare – men det tjänas pengar på de som är det. Precis som att Manchester Citys eller PSG pengar knappast kommer från hederliga metoder. Vi vet om det men vi gör ingenting åt det. Vi kan gnälla lite i fikarummen och på läktaren. Sen återgår vi till vårt. Det är väl en del i globaliseringen och allt vad den moderna fotbollen har kommit att bli. Den som har mest pengar vinner och när Svenska Spel erbjuder 240 miljoner i ett nytt avtal tackar svensk fotboll inte nej.
 
Loggan kommer sitta på tröjan och företaget kommer att pumpa ut reklam om att stötta Sverige och stötta sig själva. Svenska Spel har sett en chans att knyta upp sig när grundbultarna håller på att skruvas upp och föregått någonting som de antagligen vet om ska hända. De håller konkurrensen på avstånd och klär in det i att de stöttar svensk fotboll. Jodå, de gör det – men deras agenda är, precis som alla andra företag, att tjäna pengar. De vill hjälpa damfotbollen samtidigt som de ser en möjlighet att ta sig in mer även på den sidan.
 
Det är en historisk rekordsatsning som förhoppningsvis gynnar både Damallsvenskan och Elitettan. Men det är en satsning som grundar sig i att människor spelar bort sina pengar. Med en risk att förlora mer än bara sina digitala sedlar.
 
Till vilket pris är Svenska Fotbollförbundet beredda att få in sina pengar? Det borde finnas ett annat alternativ än att göda en bransch som redan är överfylld. För de som faktiskt betalar priset.
 
/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

NYHET

Limpar Camp för alla födda 2003 - 2005

Aktuellt junst nu

Alltid aktuellt

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln