Mot en ny allsvenska


Av - Jimmy Åkesson -
26-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar i dam division 3, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

På ena sidan ett uppblossat rykte om att den svenska högstaligan ska byta namn. På andra sidan en generalsekreterare som dementerar men hänvisar till dagens upptaktsträff. Hur som helst så har diskussionen på riktigt dunsat ner på supportrarnas middagsbord.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Det är det allra heligaste och någonting som hittills bara skett utomlands. Någonstans känns det som att det bara varit en tidsfråga innan Allsvenskan säljer namnrättigheterna och Svensk fotboll cashar in ytterligare sedlar. Är uppgifterna helt tagna ur luften att Allsvenskan säsongen 2018 kan heta någonting mer än just Allsvenskan? Nä. Det ligger någon slags sanning i det, annars hade det inte rapporterats så tydligt som det faktiskt gjorde.
 
Om det är någonting som är heligt i fotboll så är det historiken, historien och att inte glömma bort de som slitit ut sitt hjärta för klubben. Namn, emblem och färger är tre saker som kan få den mest lugna supporten att gnissla tänder, och med all rätt – det är svårt att ändra på det som är rotat och ingjutet i grunden, precis som att den konservativa synen på införskaffningen av målkameror och videobilder som hjälp till rättskiparna. Fotbollen är byggd på känslor.
 
Som när Vincent Tan dundrade in i Walseiska Cardiff, bestämde att den klassiska blåa färgen skulle bli röd och hotade med att dra in sitt ekonomiska stöd om de inte lydde hans order. Supportrarna? De hade redan röstat ned förslaget utan att tveka. Den röda färgen skulle vara lyckobringande i de delar av Asien han tog sikte på. Det tog ett par säsonger innan han tvingades att ändra sig och den blå fågeln flyger återigen över huvudstaden.
 
Eller som när Leeds i början av året bombarderade nyheten om att ett nytt emblem skulle ersätta det nuvarande till kommande säsong. Eller innan det när Arsenal uppdaterade sin logotyp och vände kanonen åt höger för att symbolisera att klubben ville framåt.
 
Om det kommer bli reaktioner? Självklart. Om det bara handlar om pengar? Absolut. Samtidigt visar DHL att de vill synas med en produkt de tror på även om deras agenda är att spänna musklerna gentemot konkurrenterna. Det historiska beslutet att de gjort det ingen annan tidigare mäktat med. Prestige helt enkelt.
 
Det finns ändå någon naiv tanke om att ju mer pengar som kommer in i svensk fotboll, desto bättre blir ligan, desto större blir intresset och desto bättre spelare kan lagen producera. Lägg också till ett TV-avtal som börjar gälla säsongen 2020 och den svenska högstaligan kan få en ordentlig skjuts framåt förutsatt att pengarna används på rätt sätt. Det borde vara SEF:s huvudsakliga mål att utveckla fotbollen och allting runt omkring den. Fördelas pengarna ut i föreningarna stärker det förhoppningsvis allt från marknadsavdelningen till ungdomsakademierna och arenautbudet – men också möjlighet att värva in ytterligare kvalitet, nå längre i europeiska cuper och på så sätt inkassera såväl pengar som koefficient-poäng när säsongerna summeras.
 
Det kommer att göra ont i början och det kommer att kännas tveksamt när någonting annat, kommersiellt, sätter sig framför den allsvenska logotypen. Men vi vänjer oss, precis som med La Liga Santander, Barclays Premier League eller Tippeligaen. För det är ju så den moderna fotboll fungerar oavsett hur slitet uttrycket är. Den som betalar mest får bestämma i slutändan. Precis som Östgötaporten i Norrköping alltid kommer att kallas för ”Parken” så kommer Allsvenskan att vara Allsvenskan även om namnrättigheterna säljs.
 
Allting är fortfarande bara ett rykte och fördelarna borde trots allt överväga nackdelarna. Det säljs en bit av den 94-åriga historien – men kanske behöver det nya inte nödvändigtvis innebära någonting negativt.
 
Allsvenskan är heligt men ibland måste stoltheten sväljas för att utvecklas.
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Endast ett fåtal platser kvar

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln