Blir Premier League 16/17 ideologernas kamp?

Av fredagskrönikören - Adam Nilsson

Det började med att Jürgen Klopp skrev på för Liverpool. Den karismatiske tysken var inte bara en av Europas mest eftertraktade tränare, han var också en av de få tränare som har präglat en egen ideologi och föreställning om fotboll. Snabba omställningar. Stor aggressivitet. Hög intensitet. Det var det som fick Dortmunds fotboll att blomma under ett antal år och göra dem till Europas poplag nummer ett. Inte förvånande att Liverpool omedelbart efter offentliggörandet av den tyske tränaren valde att leverera allt från tröjor till muggar med den Klopps ansikte på. Det var helt enkelt ett sådant ögonblick av euforisk uppståndelse som varje PR-människa drömt om att få tjäna pengar på.
 

Etiketter: fredagskrönikören

När Klopp hamnade i Liverpool var han inte den förste tränaren i Premier League med en bakgrund som en typisk ideolog. I Chelsea fanns en viss José Mourinho som under sina år som tränare präglats av en tydlig idé om fotboll. Disciplinerat. Intelligent. Stark defensiv. Mourinho har ingen större bakgrund som fotbollsspelare men som fotbollstränare har han varit i en klass för sig när det kommer till att ta titlar och bilda en kult kring sig själv. Alla har haft en åsikt om
Mourinho. Antingen har man gillat honom eller inte. Antingen har man sett hans fotboll som destruktiv och förstörande eller som effektiv och vinnande.

Mourinho fick lämna uppdraget i Chelsea kort efter att Klopp hamnat i Liverpool men de två tränarna hann med att mötas en gång. Och chansen är att det blir flera till kommande säsong. För om man får tro de rykten som sipprar ut genom brittisk media är Manchester United nästa klubbadress för den portugisiske tränaren. Drömjobbet som han alltid har drömt om men aldrig har fått ser han därmed ut att ha fått. Återstår att se om det bara är lösa rykten eller om han faktiskt kommer att ta över efter Louis van Gaal till sommaren.

En annan som garanterat kommer att ansluta är Josep ”Pep” Guardiola. Den spanske tränaren förkunnande för två månader sedan att hans framtid inte finns i Bayern München och kort därefter blev det offentliggjort att hans framtid ligger i Manchester Citys händer. Den kanske störste ideologen av de alla inom fotbollen de senaste åren kommer alltså att synas i Premier League till kommande säsong. Där tar han över ett Manchester City som har haft den individuella kvaliteten men där den nuvarande tränaren Manuel Pellegrini aldrig riktigt har tagit steget från att vara en habil topptränare till att vara en världstränare.

Det behöver inte vara slut där dock. Chelsea jagar fortfarande ett nytt tränarnamn till kommande säsong då man inte planerar att ha kvar Guus Hiddink. De två hetaste namnen är Antonio Conte och Diego Simeone – två mycket intressanta namn som båda har sina klara föreställningar kring hur fotboll kan spelas. Oavsett om det blir Conte eller Simeone får Chelsea in en tränare vars föreställningar kommer att behöva implementeras i ett Chelsea som kommer att behöva pånyttfödas. Resan kommer bli minst sagt intressant då Mourinho alltid lämnar ”Mourinho-präglade” lag bakom sig.

Klopp, Mourinho, Guardiola och Simeone eller Conte i samma liga och vi har en antal intressanta tränarbataljer att se fram emot. Lägg då till att ett namn som Pochettino redan finns i ligan och argentinaren är på god väg mot att uppnå en status som en av de bästa inom Europa. Dessutom finns en Arsené Wenger som var en av de första i sitt slag. Premier League kan till den kommande säsongen bli en kamp som inte främst präglas av de största namnen på planen, utan av de största namnen vid sidan av den. Och det är något som är svårt att inte se fram emot.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln