I morgon kan Tottenham skriva historia


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

En säsong handlar inte enbart om att plocka så många poäng som möjligt. Det gäller i synnerhet klubbarna som har kapacitet att slåss på flera fronter. Det handlar lika mycket om att vara bäst när det gäller. I Tottenhams fall är de mitt i en period som är säsongen viktigaste - och som kan skriva klubbhistoria. 
 

Etiketter: marcus lindén

Tottenham slutade trea i Premier League ifjol med 77 inspelade poäng. De lite äldre supportrarna till klubben var snabba med att påpeka det unika. Det hör inte till vanligheterna att de faktiskt håller över en hel säsong. Att dessutom sluta två poäng före Liverpool som var Champions League-finalister, samt 14 poäng före Arsenal var givetvis en stor framgång.

Möjligheten finns, men blickar man framåt mot Tottenhams kvarvarande matcher, kan 77 poäng bli svårt. De lär dock landa runt den siffran och sannolikheten är stor att de slutar på Champions League-plats. Det var förmodligen där målsättningen låg på förhand återigen, men att faktiskt uppnå det på nytt är en stor bedrift. 

Det är på grund av framför allt detta jag uppskattar klubbens bygge. Allting handlar om kontinuitet och att skapa en hållbar kultur. Mauricio Pochettino anlände till klubben två år efter att Luka Modric lämnat och ett år efter att Gareth Bale lämnat. Den sistnämnde inbringade visserligen en hel del pengar, men bygget som kretsade kring dessa två har ytterst lite med dagens upplaga att göra. 

Tottenham gjorde bra saker före Pochettino tillträdde också, men det fanns inte samma kontinuitet och den röda tråden var svårare att finna. För Bale-pengarna blev endast 1/6 nyförvärv bra. Prestationerna och resultaten var mer ojämna. Det gjorde det betydligt svårare att gissa var klubben skulle befinna sig två år senare. Dagens läge är annorlunda. 

Skeptikerna hävdar att Pochettino måste vinna någonting. Det finns säkerligen i bakhuvudet hos supportrar och beundrare också. En cuptitel skulle vara till hans fördel. Samtidigt har jag svårt att tro att en inhemsk cuptitel kommer vara definiera Pochettinos tränargärning när den ska summeras. Det handlar snarare om den kontinuerliga framgången och tiden när de passerade lokalrivalen.

En Champions League-semifinal skulle dock vara extremt speciellt. Ifall Tottenham besegrar Manchester City skrivs ett nytt kapitel i historien. Inte för att det nödvändigtvis är en megaskräll - likt när Porto vann hela turnering. Det skulle däremot vara ett bevis. Tottenham har varit för tunna för att haka på titelracet i Premier League, men de har bevisat att de kan besegra vilka som helst. Även när det också gäller som mest. 

I en tid när pengarna styr resultaten är detta befriade. I en tid då klubbarnas bästa spelare sällan är laglojala, gör detta lag ännu enklare att tycka om. Detta är ett lågbudgetbygge jämfört med konkurrenterna och oavsett resultat på onsdag, består identiteten. Jag hoppas i alla fall på ett nytt skrivet kapitel.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln