Gratis onlineutbildning i fotboll!

Av - Nicklas Jönsson -
Nicklas ”6-0” Jönsson va namnet, med en alldeles för kort fotbollskarriär i OPE IF och Hammarby IF i slutet på 80- och början på 90-talet. Så har jag efter 25 år som entreprenör och digitaliserings expert i näringslivet, åter engagerat mig i Svensk Fotboll. Från 2020 även som ungdomstränare och ordförande i en egen liten förening vid namn MAJ FC. För att ge några duktiga och väldigt ambitiösa Pojkar 07 från främst Tegelhagens Skola i Sollentuna, bästa möjliga förutsättningar, nära hemma. Att spela vacker fotboll var dag. 

Döm av min förvåning när jag igår fick en folder om Fotbollens utbildningsmaterial från SISU Idrottsböcker i samarbete med Svenska Fotbollförlaget i min brevlåda. För er som är lite yngre än mig, så är det en samling tryckta papper som är snyggt sammanfogade som en liten “minibok” som man skickar via Postnord hem till människors via det där hålet i dörren som kallas brevlåda eller den där lilla lådan ute på gatan som gamla människor står och gräver i på morgonen.  
 

Utbildningsmaterial i form av papper och böcker år 2020 hem i brevlådan?
Ja, då tänker ni säkert precis som jag. Ska man inte informera och kommunicera digitalt om man ska nå många yngre och medelålders Svenskar på ett övertygande sätt år 2020? För jag gissar att kärnmålgruppen för Fotbollsutbildningar sannolikt är födda på 70 till 00-talet vilka föredrar att få och läsa information digitalt på sin mobiltelefon, iPad eller datorn i den ordningen. Och inte bara på svenska sannolikt heller.  

Öppnar sen foldern och läser till min glädje att jag välkomnas till en Fotbollsportal där jag kan skapa träningsprogram, skapa egna övningar eller välja bland hundratals övningar från SvFF. För varje utbildning jag sen betalar för eller utbildningsmaterial som jag köper så får jag tillgång till fler övningar. Köpa utbildningsmaterial? Gissar att jag då får papper och böcker hemskickat till mig, hmmm. Men det är iallafall gratis att registrera sig läser jag. 

Men det påpekas tydligt hur viktig min insats som tränare är. Men jag ska betala för det. Om jag blir antagen...

Om det nu betyder så mycket för Svensk Fotbolls framtid att utbilda duktiga fotbollstränare för barn, ungdomar och vuxna varför kostar det då pengar att köpa utbildningarna och utbildningsmaterialet? Varför är dom inte gratis, digitala och tillgängliga för alla - det är 2020 nu kära SvFF och SISU. Om sen någon vill ha ett SvFF Diplom att hänga upp på väggen, ja ta en symbolisk summa för det då om dom inte kan skriva ut det själva.

Här är det vuxna, oftast heltidsarbetande, som på sin lediga tid, prioriterar att träna andras barn- och ungdomar istället för att vara med sin egen familj eller träna själva. Oftast utan någon som helst ersättning. Istället får dom betala för att vara medlemmar i föreningen, betala för att ta sig själva och andra till och från träningar samt matcher. Betala för sina tränings- och matchkläder för att få företräda föreningen. Samt som bonus ovanpå det lägga ut pengar för domare och annat vid matcher och diverse cuper. 

Sen skall dom dessutom betala för få vidareutbilda sig och lära dessa barn- och ungdomar hur SvFF vill att man ska spela fotboll! Nu kan visserligen föreningen dom företräder kanske betala för dom utbildningarna. Men vi vet alla hur stor kassakista Sveriges föreningar har att gräva ur. 

Nej, tänk om vi istället hade en Fotbollsportal där alla utbildningar och allt utbildningsmaterial va tillgängligt online 24-7 och helt GRATIS!

En i mobilen- och i datorn alltid tillgänglig och flerspråkig digital utbildningstjänst som kostnadseffektivt attraherade nya medlemmar digitalt via Facebook, Instagram, Google Adwords samt givetvis alla Sveriges fotbollsföreningars medlemsregister samt deras sajter och andra digitala administrationsverktyg som målgruppen frekvent använder.

En digital fotbollsportal som är riktigt interaktiv och erbjuder dess medlemmar att inte bara skapa egna övningar utan även kunna diskutera och dela med sig av andra  erfarenheter samt olika taktiska genidrag de använt sig av genom åren. Lägga upp färdiga säsongsplaneringar, träningsupplägg, inspelade videos mm. Enkla och anpassningsbara playbooks för 5-7-9 och 11-manna fotboll. Men även manualer och tips på hur man hanterar föräldrar och anhöriga. Hur man arrangerar cuper och matcher på bästa sätt. Direkta länkar och tips på vart man kan få mera information och hjälp. Men även hur man lär barn- och ungdomar vikten av god sömn, mat, fysik och mental balans samt kamratskap, så att dom kan åt sig all denna fotbollskunskap.

En Fotbollsportal där ledare och tränare själva kan få hjälp att direkt utbilda sina spelare och föräldrar digitalt genom att digitalt dela övningar, träningsplanering, tekniska- och taktiska detaljer via såväl text- och bild men framförallt via Video. Hur dom kan stimulera och följa upp sina spelares och andras kunskaper via enkla formulär samt underhållande frågesporter, utmaningar eller färdiga program osv. En Fotbollsportal som online kunde gradera och status uppgradera samt belöna sina mest uppskattade medlemmar allt eftersom de skaffar sig nya och delar med sig av sina kunskaper. Så att ungdomsledare får utbilda sig, blir inspirerade, uppmärksammade och belönade för det ovärderliga jobb dom gör - helt utan kostnad! En fotbollsportal man dessutom öppnar upp för andra nationella fotbollsförbund att använda. 

Så bästa SvFF och SISU, gör så här:
1. Se till att alla era foldrar, böcker och annat text och bildmaterial finns att ladda ner , utan kostnader, som pdf via era egna sajter samt att läsa via digitala tjänster som Storytel, Nextory, Kindle osv. 
2. Skapa ännu mer Video utbildningar , skapa en egen kanal på Youtube att distribuera dom. 
3. Upphandla och uppgradera er Fotbollsportal till att vara en fullvärdig och fullt interaktiv digital utbildningsplattform för 2020 talet
4. Attrahera och engagera samt kommunicera mer frekvent och digitalt med era ledare, tränare, föräldrar, spelare samt fans och sponsorer på deras villkor!

Men framförallt se till att det är GRATIS och det alltid finns uppdaterat och nytt tillgängligt mtrl för att kontinuerligt skaffa sig mer kunskap om hur vi utbildar barn och ungdomar. Inte bara i och för Sverige, utan va en förebild och dela allt material med alla hur man utbildar och spelar fotboll på olika sätt. Mångfald är alltid bättre än enfald. Va en globalt digital förebild SvFF - det vinner ni på. Dom små intäkter ni förlorar på er bok- och utbildningsmaterial försäljning kommer ni få igen mångfalt genom direkt bättre ledarskap och en framtida mycket bättre Svensk Fotboll. 

Betalar mycket gör redan Svenska ungdomsledare när de på sin fria tid står där i ur och skur på en förhoppningsvis grön fotbollsplan och utbildar barn och ungdomar att spela fotboll och ha väldig kul tillsammans. 

För mest betalt får vårt svenska samhälle. Den samhällsinsats våra Svenska Ungdomsledare gör är vårt många miljarder varje år. Så är det någon extern som ska “betala” för utbildningarna av våra Svenska Ungdomsledare så är det vår kära statskassa. 

/Nicklas Jönsson

PS Själv har jag sökt en SvFF utbildning - blev ej antagen... Så jag har utbildad mig själv online istället via ett otal Youtube filmer, många sajter, diskussionsforum och helt fantastiska FC Barcelonas Innovation Hub med deras många online program och intensiva konferenser som för mig varit fotbollsutbildning i absolut världsklass. Det mesta helt gratis och digitalt när det passat mig samt kontinuerligt uppdaterat. Barca Innovation Hub Program har jag dock betalat för. DS

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln