Efter regn kommer solsken

Av fredagskrönikör - Marcus Lindén

Älskad av vissa - bespottad av andra. Läktarkultur i världsklass blandat med protester och tomma läktare. Tradition och passion blandat med korruption och underprestationer. Åsikterna skiljer sig väldigt mycket angående den italienska fotbollen. 
 

Etiketter: fredagskrönikören

Att Serie A haft det kämpigt under de senaste tio åren förnekar nog få. Till och med Clacio-vänner. Före detta giganter har tappat mark och halkat efter ordentligt i toppfotbollen. Ryggraden och kulturen har alltid varit densamma, men världens främsta spelare har inte haft Serie A som ett alternativ. Det tror jag det kan bli ändring på.

Allting är en process. Den processen har egentligen redan startat, även om det knappast varit tydligt i alla klubbar. Ekonomierna har återhämtat sig och mångfalden har även tagit sig till Italien. Den italienska tränarskolan fortsätter att producera stora tränare på löpande band. Modellen bakom det är i stora drag noggrannhet och öppenhet. I Serie A hittar du tvåsiffrigt med spelsätt och minst lika många filosofier. Där är mångfalden tydlig. Nu har den även nåt toppklubbarna. Lagen som tillhört toppen i år ar gått olika vägar. Sådant gynnar alltid fotbollen.

Juventus är på väg mot sin sjätte raka ligatitel. Det uppskattas givetvis inte av alla. Att klubben nu är på väg mot sin andra Champions League-final på tre år - och i ärlighetens namn ser ännu bättre ut - är dock bara bra enligt mig. Att ha ett lok som drar och att ett italienskt lag får synas i de största sammanhangen är nyttigt. Att spelare kan tillhöra ett Serie A-lag och samtidigt ha chans att vinna världens största klubblagstitel är givetvis något som bidrar till en ökad kvalité. Dessutom är Juventus ett facit på vad trygghet och tydlighet betyder. Lyckade försäljningar, lyckade värvningar, olika typer av värvningar och allt passar in i samma modell.

För att koppla Juventus till allsvenskan: det behöver inte alltid vara positivt när ett lag får förutsättningar som få kan mäta sig med. Många uppskattade inte Malmö FF:s dubbla Champions League-avancemang. Däremot ska inte glappet mellan Juventus och övriga behöva bli så stort. Det har börjat röra på sig i betydligt fler klubbar.

Inter har stått för en grov underprestation i år. Våren är katastrofal. Klubben har dock ligans näst högsta lönebudget. Ambitionerna är enorma. Pengarna finns och Inter ska tillbaka till toppen. Mycket talar för att Diego Simeone leder laget nästa år vilket vore otroligt spännande. Lokalkonkurrenten Milan har nya kinesiska ägare med stora planer. Hur pengarna kommer att användas återstår att se. Det är däremot mycket positivt att klubben tillslut slitit sig loss från Berlusconi. Nystarten kan äntligen börja.

Fler exempel finns. Lazio gör en väl godkänd säsong. Atalanta är en extremt frisk fläkt i toppen. Napoli och Roma gör sina bästa säsonger på väldigt länge. Inom en snar framtid har Serie A fyra stycken Champions League-platser igen. Och som sagt; klubbarna går sina egna vägar. Ligan har så mycket och får man ihop alla komponenter är förutsättningarna otroliga. Framtiden ser ljusare ut än på länge.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln