EN FRI ROLL


Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Få spelare i dagens taktiska fotboll med spelsystem som kräver hårt arbete både offensivt och defensivt kan propsa på att få en fri roll där de kan lägga fullt fokus på vad de skall göra när deras lag har bollen.
Den fria rollen brukar oftast innebära en offensivt flytande position in ifrån kanten eller bakom forwardslinjen. Tomas Brolin fick den av Tommy Svensson i VM 1994 och trots att Brolin var mycket skeptisk och bistert förklarade för landslagstränaren att han minsann ”inte skulle spela på kanten” så blev hans roll en succé. Mycket tack vare det hårda och lojala arbete som Brolin lade ned i matcherna.
 

Tittar jag på en spelare i dagens generation som exempelvis Mesut Özil så dyker ett ord upp spontant i mitt huvud – lyxlirare. En mycket begåvad och tekniskt skicklig spelare med en lysande speluppfattning. Men sällan beredd att göra det hårda jobbet för att vinna tillbaka bollar, sätta press eller löpa över större ytor.  När Unai Emery tog över Arsenal förklarade han osentimentalt att alla spelare måste vara villiga att visa att de förstod vikten av spelsystemet och det arbete som det kräver på planen. Mesut Özil, som under Arsene Wengers tid mer eller mindre var given i startelvan i sin fria roll, fick snabbt känna på att här gällde helt andra villkor. Kan Özil förändra sin inställning och sitt sätt att spela? Det har visat sig diskutabelt och flera gånger har han hamnat både på bänken eller utanför matchtruppen. Gör Emery fel som inte ger Özil den fria roll som tysken vill ha?  

Nej inte i mina ögon och speciellt inte i de matcher då Arsenal ställs mot en motståndare där Londonlagets bollinnehav och tekniska skicklighet inte räcker för att dominera och vinna matchen.
 
En annan spelare i Premier League som gärna vill ha den fria rollen och som det finns höga förväntningar på är Paul Pogba. Lysande i VM när Frankrike spelade hem guldet. Men hur ofta har vi sett den inspirationen och inflytandet på spelet i Manchester United? Vilken roll och position är den optimala för Pogba och hur mycket defensivt ansvar skall läggas på honom?

Mot Barcelona på Old Trafford i onsdags kunde inte Pogba lyfta Uniteds offensiv och bli den drivande kraften bakom anfallslinjen som hade behövts för att sätta tryck på Barca. United hade inte ett enda avslut på mål i matchen. Det är självklart inte enbart Pogbas fel, men det är i de stora matcherna som de som vill vara de stora spelarna måste kliva fram och visa det. Under Ole Gunnar Solskjaers ledning har vi sett en både högre och friare utgångsposition för Pogba och i ett par matcher har fransmannen visat sin kapacitet och klass. Men han måste bli jämnare. Jag minns med glädje hur han ur en ganska hårt taktiskt styrd mittfältsroll i Juventus generellt lyckades bättre än det han presterat i United. Beror det på de spelare han hade bredvid sig då i Juve och de han har vid sin sida i franska landslaget?
 
En spelare som hanterar den fria rollen mästerligt och är så effektiv att han kan kosta på sig och sitt lag att lägga minimal kraft i det defensiva arbetet är Leo Messi. Drivet med bollen, avsluten, speluppfattningen, förmågan att se öppningar och lösningar och framförallt att ständigt prestera i de stora matcherna gör Messi överlägsen. Det som saknas för honom är den stora framgången med Argentina. Sommarens Copa America är en av de sista chanserna för snart 32-årige Messi att slutligen bevisa för de i hans hemland som tycker att han inte är på Maradonas nivå att han har allt det som Diego klarade av att göra i landslaget - i en fri roll.

/Henrik Strömblad

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln