Toppen har steppat upp




Av - Marcus Lindén -
Ur en sammanfattande och generaliserande synvinkel har det varit ett par dystra år för Premier League. Lagen har kommit allt längre ifrån Champions League-titeln. Det finns givetvis en del konkreta svar på varför. Alltifrån dåligt tålamod, brist på röd tråd och en problematisk fotbollskultur - mynnar någonstans ut i sportslig inkompetens. Dessa problem löses inte alltid med ännu mera pengar och inte på ett år. Men klubbarna har börjat hitta rätt.
Förra säsongen startade Chelsea mediokert och Manchester City väldigt bra. De bytte sedan plats under säsongens gång. Tottenham växte och en del lag gjort givetvis bra säsonger. Men om det var tillräckligt? Knappast. Flera inledde svagt och hittade aldrig riktigt rätt. Det lär bli färre sådana fall denna säsong.
Sex omgångar samt ett förutsägbart Champions League-gruppspel som de främsta klubbarna brukar dansa igenom - är inte mycket att basera detta på. Det är jag och även England medvetna om. Det är dock ofrånkomligt att bortse från skillnaderna förra året. Klubbarna kan både kombinera ligan och Europa, vinna med bra prestationer och det ser inte tillfälligt ut.
Lukaku, Morata, Lacazette, Matic och Salah är bara några av de som hittat rätt. Det kostade ordentligt, men det är också välscoutade spelare. De är lämpade för rollerna de ska bära i sina lag. Det låter logiskt, men det har inte varit någon självklarhet tidigare. Klubbarna har sällan stått rustade när det är dags för säsongsstart. Processen var bättre i somras och fler ser ut att ha lyckats.
Liverpools problem består, men deras högstanivå kan ta de långt. Tottenham har alla möjligheter att vara minst lika bra som förra året. Och då var de väldigt bra. Hur långt de tar sig återstår att se, men oavsett så är det en enorm sportslig förebild. Titelkampen kan mycket väl stå mellan de två Manchester-klubbarna, men Chelsea kan mycket väl vara laget som har bäst möjligheter i Champions League.
Är det här produkten av att klubbarna fortsätter att spendera mera pengar? Delvis så är det så. Fallet har dock varit så här i många år och England har som sagt glidit allt längre bort från de finaste titlarna. Varför bygga dumt när man kan bygga smart? Poletten kan ha fallit ner hos flera lag. Synen på hur man breddar truppen och hur man spetsar den är allt mer rimlig. Ett fall framåt.
Premier League har ofta levt på ryktet som en jämnare liga än till exempel La Liga. Fler kan vinna ligan och fler skrällar kan bli av. Hur man mäter jämnhet är omtvistat och slutprodukten av Premier League är sämre än La Liga. Däremot har jag svårt att se det skada att topplagen blir bättre. Det ställer rimliga krav på flera mittenklubbar med fina resurser. Annars panikvärvas det från andra klubbar utan varken långsiktighet eller tanke. Jag har svårt att tycka det är bättre.
Real Madrid är fortfarande huvudkandidat till att lyfta Champions League-pokalen i vår. Tvåan kan mycket väl heta PSG eller Barcelona. Men chanserna har i alla fall ökat för Premier League och det kommer vi få se. Det finns inte en kandidat, utan i år är de fler. Det känns spännande.
/Marcus Lindén
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alma » Tränare som favoriserar spelare förstår inte ledarskapets fundament: ”Hej, jag heter Alma och jag spelar fotboll i en klubb som har vunnit allsvenskan..”
-
Johan » Tränare som favoriserar spelare förstår inte ledarskapets fundament: ”Riktigt bra artikel och viktigt Mvh Johan Liljeros Holmgren Golfchef & PGA Trä..”
-
Maria Degerlund » Fantastiskt att äntligen få titta på fotboll igen! : ”Min man hade för vana att alltid sms:a och fixa datum med sina gamla vänner inkl..”
-
Vera » SEXTON DRÖMMAR OM EN FINALKVÄLL I MADRID: ”Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att gå sönder efterso..”
-
Tessa » Lycka är när tiden inte existerar: ”om du har problem i ditt äktenskapshem och vill ha en snabb lösning råder jag di..”
Bloggarkiv
- ► 2020 (130)
- ► 2019 (213)
- ► 2018 (196)
- ► 2017 (239)
- ► 2016 (261)
- ► 2015 (260)
- ► 2014 (101)
Länkar
Etikettmoln
sladjan osmanagic curt einarsson bosse petersson rasmus boman thorbjörn friberg nicklas jönsson christian stolpe nils montan-lund samuel abrahamsson söndagskrönikören rickard johansson journalisten helgkrönikören robin gustavsson johan videll gästkrönikör tomas hermansson mästaren gästkrönikören marcus lindén tisdagskrönikören onsdagskrönikören fredrik finnebråth jimmy åkesson torsdagskrönikören måndagskrönikören fredagskrönikören joakim forsell tränaren supportern spelaren ronald åman helgkrönikör makoto asahara lördagskrönikören nörden henrik strömblad daniel collin viking peterson lisa ek gunnar persson daniel souza poddrepris rune larsson ingela armbro björn bettner