Vinterkyla och Kapstaden


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

Medan gemene man febrilt försöker att anamma den kommande kylan i hopp om bättre tider så är det samtidigt ett tecken på att ett nytt år närmar sig – ett försök till att hitta lite landslagsfotboll i januarimörkret.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Visst är det ett par månader kvar och när damlandslaget lyfter mot Sydafrika och 2019 års upplaga av januariturnén så behövs det någonting att luta sig tillbaka mot när fotbollssäsongerna känns ljusår bort.
 
En chans att slå sig in i den kommande VM-truppen? Nog för att Peter Gerhardsson experimenterat en del men grunderna och bultarna som håller ihop det där kommer finnas med i såväl Kapstaden som Le Havre. Cajsa Andersson och Jennifer Falk är de enda i truppen som ännu inte debuterat A-landslagssammanhang.
 
Det är med andra ord en rutinerad trupp trots att tio spelare gjort under tio landskamper.
 
Att 16 av 24 spelare har damallsvenska klubbar som hemvist sänder en signal att 59-åringen från Uppsala vänt blicken från kontinenten och istället valt att ge chansen till inhemska spelare. Ett viktigt val för att öka kvaliteten på Damallsvenskan – ett sätt att visa att du inte behöver sticka utomlands för att nå den blågula dressen.
 
Någonstans har generationsskiftet pågått och gjort det utan några ordentliga glapp. Medelåldern på 25 viskar om ett landslag som har många år kvar tillsammans. Spetsat och toppat med en världsstjärna i Kosovare Asllani, en pådrivare i Caroline Seger och en försvarsstomme i Linda Sembrant.
 
Hedvig Lindahl fick beskedet att stanna hemma när Peter Gerhardsson ville prova nya målvakter. Sörmlänningen fyller 36 nästa år och gör sitt sista VM 2019 – en bedrift som gör att hon varit landslagsmålvakt i över 15 år.
 
Att de tre målvakterna som är uttagna till Sydafrika har två landskamper totalt på sina meritlistor är ett tecken på att det ska växlas även på den positionen. Zecira Musovic har redan debuterat och gjort startplatsen i Rosengård till sin och om utvecklingen på 22-åringen fortsätter så kommer hennes två framträdanden i landslaget att dubbleras ett antal gånger. Det är också en spelare och människa som är beredd att ta kampen för sig själv och för andra. För andra kvinnor som vill spela fotboll. För andra med en utländsk bakgrund.
 
Landslagsåret är stängt även på damsidan och Gerhardsson lyckades med det han skulle. När november blir december är det bara de ekonomiskt pengastinna ligorna och turneringarna som drar intresse. Allsvenskorna är i vinterdvala och landslagsdresserna ligger prydligt och väntar på att ett nytt år ska rulla igång.
 
Så kanske den här kylan snart kan nå klimax för att sedan tina upp och ge oss hoppet tillbaka.
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln