Flickor far inte illa av att spela mot pojkar

Av spelaren - MAtilda JAnsson

I förra veckan debatterades det livligt i diverse medier kring Älvsjös initiativ att ställa upp med ett flicklag i en pojkserie, läs artikeln här.
Tycka vad man vill om "projektet", men det jag förundrades över var vilka de tyngsta argumenten, för respektive mot initiativet var. För mig var de helt bakvända.    


 

Etiketter: spelaren"Det är synd om flickorna som ska vara försökskaniner i detta vuxenvärlds-experiment".

Ett av de allra starkaste och bästa minnena jag bär med mig från min tid som flicklagsspelare är när jag och tre lagkompisar blev inlånade till ett pojklag. Pojklaget hade tunt med folk till en turnering och vi blev tillfrågade att vara med. Så mycket beröm och uppskattning som jag fick från föräldrar, moståndar och ledare vet jag inte om jag fått någon gång efter det. Normen är att pojkar är bättre än flickor, i denna turnering var jag bättre än de flesta pojkar. Det gjorde folk imponerade, svårare än så var det inte. Jag gillar fortfarande att spela med killar, just av den anledningen. Ingen förväntar sig att man ska prestera på den nivån man faktiskt gör, eftersom förväntningarna från början är låga. Då blir man uppskattad och får beröm och det känns bra. Det är inget att sticka under stolen med. Så att tjejerna i Älvsjö ska fara illa ser jag som helt uteslutet. De kommer tvärtemot att bära med sig den här säsongen som ett minne för livet.

Argument FÖR

"Det är ett jättebra initiativ som utmanar könsnormerna".

Att jämföra fotbollsspelande flickor och pojkar mot varande är inte något som jag tror gynnar utvecklingen och intresset för damfotboll. I unga år är det inga direkta fysiska skillnader mellan pojkar och flickor och därmed inte heller i fotbollskunnande (om de får samma träning). Att ägna kraft och energi på att bevisa detta och bryta normen tror jag blir kontraproduktivt. När flickor blir kvinnor och pojkar blir män är som bekant det fysiska förhållandet ett annat. Män har andra förutsättningar och blir därmed bättre fotbollsspelare. Det damfotbollen minst av allt behöv är att bli jämförd med herrfotbollen. På senare år tycker jag att utvecklingen gått åt rätt håll. Idag är det faktiskt mer vanligt att någon frågar mig vad jag tycker om Marta, Tyresö eller landslaget än påpeka hur tråkigt det är att kolla på damfotboll jämfört med herrfotboll.

/Spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln