Svenska Cupen


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Svenska Cupens gruppspel tjuvstartade förra veckan på grund av Östersunds Europaspel. Annars drar det på allvar igång i helgen, och som vi längtat! Flera lag är dock långt ifrån klara med sina trupper och kanske kan det leda till skrällar? Det är på sin plats med en genomgång av grupperna.

 

Etiketter: marcus lindén

Grupp 1: Malmö, Brommapojkarna, Dalkurd och Gefle
Kan detta bli den jämnaste gruppen bakom Malmö? Inte omöjligt. Gefle rekryterade Johan Mjällby och det blir spännande vad han kan göra. Behovet var annars stort av kontinuitet i klubben, och spelartruppen är skaplig men förstärkningar behövs. Gefle bör inte kunna slåss om gruppvinsten.

Mina förhoppningar är högre på Dalkurd än BP. Dalkurd känns extremt spännande, och nye Azrudin Valentic är en av Allsvenskans främsta tränare. Många kommer nog slås av hur bra Rewan Amin är - men även Henrik Löfkvist och Herardi Rashidi. BP har dock blivit av med fyra av sina fem bästa från ifjol. samt tränarstaben. Vilken nykomling klarar att hantera det? 

Malmö bör givetvis hantera denna trupp. Samtliga nyförvärv i vinter tycker jag känns väldigt intressanta, inte minst Traustason. Däremot kan det ta lite tid. Rakip, Berget och Tinnerholm har varit kuggar som ledat klubben till stora framgångar. Hur redo Malmö är i detta nu är den enda frågan, men när Allsvenskan startar får de bära favoritskapet även denna säsong.

Grupp 2: AIK, Halmstad, Syrianska och Oddevold
AIK har dragit drömlottningen. Ensamma som allsvenskt lag i denna grupp, samtidigt som klubben står mer redo än på väldigt länge. Försäsongsmatcherna har hittills sett spännande ut och det finns gott om både bredd och spets i truppen. 

Ekstrand och Elyounussi är de som förmodligen inte är fulltränade, men det finns tid för dem att acklimatisera sig. Nyholm och Yasin tar just nu deras platser, och det känns bra. Adu har sett oförskämt bekväm ut i sin roll, och Stefanelli är en lågoddsare till skytteligavinsten. AIK kan anses som en favorit till i alla fall cuptiteln. 

Konkurrensen är ganska svag. I alla fall från Oddevalt och framför allt Syrianska. Halmstad bygger om inför Superettan och kan nog vara en uppflyttningskandidat när säsongen börjar. Men mycket ska till för att de ska kunna hota AIK i detta läge. Jag tror på en promenadseger för Solna-klubben.

Grupp 3: Djurgården, Jönköping, Degerfors och Frej
Djurgården har inte riktigt fått det lika lätt som sin rival, men lottningen är ändå bra. Även de är ensamt allsvenskt lag i gruppen och hungern efter en pokal bör vara väldigt stor. Det finns dock ett antal frågetecken i truppen.

El Kabir, Källström, Engvall och Eriksson är borta. Och fler kan försvinna. Bosse Andersson får jobba hårt och han har rekryterar skapligt hittills. Ring är enligt mig den bästa av dem. Det behövs dock en nivå till om de ska kunna behålla sin Europaplats. Badji kommer bli en nyckelspelare tills en ny forward är inköpt. 

Jönköping gjorde klart med Jakob Orlov förra veckan. De går på det rutinerade spåret. Truppen ser ganska bra ut även om förändringen på tränarposten inte var till deras fördel. Degerfors lär tippas i mitten av Superettan och Frej i botten, men de sistnämnda besegrade Hammarby med hela 4-1 nu på försäsongen. Skrällmöjlighet? 

Grupp 4: Häcken, Sundsvall, Värnamo och Norrby
AIK är störst favoriter i sin grupp, men Häcken blir nog tvåa på den listan. Truppen behöver ytterligare en förstärkning, men kvalitet finns. Paulinho är kvar och ska bära offensiven. Joel Andersson och Irandust kan ta nästa kliv - och de finns ett antal trygga pelare att luta sig emot i defensiven.

Andreas Alm känns som ett utmärkt val. Väldigt lik Mikael Stahre och klubben kan bygga vidare. Den allsvenska rutinen saknas knappast. Lite mer finnes behövs offensivt men det är ett välanpassad material för honom. Häcken bör lösa avancemang. 

Sundsvall känns i dagsläget som seriens svagaste lag. De defensiva tappen kan bli väldigt kostsamma. Försäsongen har varit svag så här långt. Värnamo och Norrby bygger intressant men bör inte tillhöra någon toppstrid i Superettan. Jag tror Häcken går rent här.

Grupp 5: Östersund, Kalmar, Trelleborg och Åtvidaberg
Östersund har redan kopplat ett grepp om denna grupp. Det är otroligt imponerande att endast en av kuggarna försvunnit från förra årets upplaga, och kanske kan succéklubben slåss om ett allsvenskt guld? Jag sätter inga begränsningar.

Kalmar känns mindre festliga och få lag har en sämre trupp i Allsvenskan. Men Nanne Bergstrand är alltid redo när en säsong startar. De kommer bjuda på motstånd och undviker nog de stora nederlagen. Åtvidaberg bör stökas av ganska enkelt. Där finns ingen skrällfaktor.


Trelleborg får svårt att nå avancemang i och med den första förlusten. Däremot kommer de vara svårslagna i Allsvenskan. De har arbetat hårt för sin framgång och fått bygga vidare - även om de behöver en ny målskytt. Lär dansa runt kvalstrecket. 

Grupp 6: Norrköping, Örebro, Helsingborg och Tvååker
Detta är en spännande grupp. Norrköping har äntligen rustat bra och mediterat. Jordan Larsson och Simon Thern blir extremt spännande att följa. Klubben har i vinter fått arbeta i det undangömda, medan andra lag tagit rubrikerna. Ingen guldkandidat, men de lär bli bra. Favoriter i denna grupp.

Örebro känns inte glödheta. Valet av Axel Kjäll känns fortfarande rätt och nu får han bygga sitt eget. Men finns resurserna för att kliva upp i hierarkin? Tveksamt. Truppen känns lite felbalanserat och det är skralt med nyförvärv än så länge. Tvååker får sedan anses som turneringen lägst rankade lag.

Kvar är då Helsingborg. Det pratas nästan för lite enligt mig, om deras extremt svaga säsong ifjol. Att inte vara närmre uppflyttning är underkänt. Klubben är alltid intressant att följa men jag saknar riktning. Jag har svårt att se Helsingborg i en kvartsfinal i Svenska Cupen.

Grupp 7: Göteborg, Sirius, Öster och Varberg
Detta är nog min favoritgrupp. Jag är övertygad om att Göteborg, som nu styrs av Poya Asbaghi, tar kliv framåt varenda dag. Jag tror dock han kommer att behöva en ny spelare i varje lagdel. Hur långt klubben nåt är svårt att säga. Jag tänker inte ge dem ett för stort favoritskap.

Sirius behöver hämta sig från deras usla höst. En långtidsskada på Elias Andersson var inte vad som behövdes och bredden saknas i nuläget. Får de dock sin anfallstrio att fungera kan de bli farliga. Ett Sirius som fungerar, är ett väldigt bra fotbollslag.

Men kanske är det i denna grupp vi får se den stora skrällen? Öster känns heta. De bör vara en huvudkandidat till allsvenskt avancemang. Det finns ett enormt driv i klubben, och de gjorde en bra fjolårssäsong. De kommer bara bli bättre. Varberg är för dåliga för gruppvinst - men bra nog för att ställa till det för bättre lag. 

Grupp 8: Elfsborg, Hammarby, GAIS och Vasalund
Thelin håller på att forma sitt Elfsborg. Valet av honom känns rätt. Gojani och Ishizaki är lämpliga nyförvärv - men de behöver ett till defensivt alternativ. I alla fall om de ska kunna utmana om Europaplatserna. Elfsborg kommer att bli bra och jag tror de kommit en bit på vägen redan.

I Hammarby kryllar det dock av frågetecken. Billborn är ny tränare och försäsongen ser bedrövlig ut hittills. Avskedet av Michelsen kom som en chock. Jag är frågande vilka som ska vara bärande här. Kvalitet finns givetvis, men klubben behöver sätta sina ramar. Hammarby går inte vidare.

GAIS och ett AIK-präglat Vasalund bör göra bättre säsonger än ifjol. Om de kan skaka om allsvenskt motstånd redan nu känns dock tveksamt. Det är dock en spännande grupp.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln