Mourinhos genidrag

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

När brandkåren rycker ut gäller inga lagar. Uppgiften är att så snabbt som möjligt ta sig till den utsatta platsen för att rädda det som räddas kan. Ibland går det bra, ibland mindre bra och ibland måste man ställa stolthet och heder åt sidan, för att utfallet av räddningsarbetet ska bli så bra som överhuvudtaget är möjligt.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

När Manchester tog emot regerande mästaren under lördagen var läget allvarligt. Efter tre raka förluster handlade det för Mourinho om att släcka bränder. Den lilla brasa som utlösts mot ärkerivalen City hade blommat ut till en gigantisk brand.
 
Portugisen är känd för sina taktiska drag och visste att ett liten förändring, med så mycket innebörd skulle bli skillnaden som innebar framgång.
 
I en anrik klubb som Manchester, med 20 ligatitlar, 12 FA-cuper och tre Champions League-guld är det aldrig accepterat att hamna utanför Champions League. Ett krav från klubben, ett krav från supportrarna, ett krav från fotbollsvärlden.
 
Fjolårets kräftgång fick inte upprepas i år. Med Mourinho som ny tränare och ett miljardbygge på planen är det dags för upprättning. Trots det förlorade ”red devils” derbyt mot City, mot Feyenoord (Europa League) och sedermera också mot Watford.
 
Det var då den dubbla Champions League-mästaren vände upp-och-ner på allt. Han ledde Porto till Champions League-guld 2004, han tog Inter till samma titel 2010 och han bänkade Manchesters största ikon och lagkapten i helgens 4-0-seger mot Leicester. Ett vågar drag som är beviset på den storhet han som tränare bär.
 
I ett lag fullt av stjärnor kan hierarkin fortfarande vara den viktigaste faktorn. Något som dödades med helgens petning.
 
Från tv-soffan fick jag känslan av att varje spelare, på varje position, nu förstod att ”inte ens klubbens kapten sitter säkert, då måste även jag höja mig”
 
Ett genialiskt drag, som fick ett lag att tänka till och börja spela som just: Ett lag. Elva spelare sökte inte längre individuella framgångar, utan spelade för loggan på bröstet och fansen på läktaren.
 
Mourinhos genidrag väckte en klubb i dvala.
 
Han bänkade klubbens stora kelgris och släckte branden som höll på att sprida sig till en katastrof.
 
Ingen spelare sitter säkert, vilket betyder att vi i fortsättningen får se 30 man som slåss om elva startplatser. Mourinho har väckt gnistan hos de ”redan givna” och givit glöd åt de som tror sig vara utanför truppen.
 
Nu väntar en intressant träningsvecka för manchesterlaget, innan torsdagens hemmamatch i Europa League mot Luhansk och söndagens hemmamatch i Premier League mot Stoke.
 
Jag är övertygad om att vi ser ett på nyfött Manchester under kommande matcher. Smart José!

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln