The English GameAv - Rickard Johansson -
Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Under dessa Corona-tider så är det många som stannar hemma, det är jobb hemifrån, det är träningsmatcher och seriespel som skjuts fram i tiden eller ställs in, i veckan kom dessutom det mycket tråkiga beskedet att Gothia Cup ställs in. Man kan nästan se alla barnens besvikelse framför sig som sålt diverse produkter för att äntligen få komma till Gothia Cup. 
 

Etiketter: rickard johansson

Det finns dock också delar av samhället som går bättre än innan Corona, en sådan  del är Netflix. Nu när många fler stannar hemma så går Netflix väldigt bra med betydligt fler kunder och vad passar då bättre än att prata om the English Game, en serie som handlar om fotbollens begynnelse i England på 1800-talet. Jag var skeptisk till en början då jag är uppväxt i den moderna fotbollen men jag blev positivt överraskad.

Sex avsnitt där man får följa lagen i FA-cupen, världens äldsta turnering och jag har egentligen aldrig riktigt förstått vad man verkligen menar när det pratas om arbetarlag men efter att ha sett serien så får man en tydlig bild och varför det finns en sådan rivalitet mellan arbetarlag och överklass-lag. Men också att det fanns en förbrödring mellan arbetarlagen, att de kämpade tillsammans för att visa att fotbollen som sport inte bara tillhör överklassen.

I serien får man även en inblick i hur tabu det var att ta emot löner för att spela fotboll, det var till och med mot reglerna, kan ni tänka er det idag? 
Så början mot dagens skyhöga löner tog alltså  sin början redan på 1800-talet och även trots ett försök med en form av dåtidens Financial Fair Play, så hittade arbetarklassen en gråzon på detta. Lagens ägare ägde också fabriker som de satte nyförvärv i och betalade ut högre lön för att spelaren både skulle jobba och spela fotboll. Det är en mycket intressant serie som jag fastnade för så den kan jag starkt rekommendera under Coronatiderna. 

Jag slänger även med Sunderland Til I Die, säsong 1 och 2. En naken skildring av hur det är att vara spelare, ledare eller supporter till en underpresterande klubb som Sunderland. Den är inte positivt vinklad så som dokumentärerna om Leeds och Manchester City utan denna dokumentär visar upp både det positiva och det negativa, den visar mer av sanningen. För er riktigt inbitna som även har Prime Video så tipsar jag om dokumentären Inside: Dortmund. Där får vi tittare följa med Dortmund inifrån omklädningsrummet, följa sportchef och tränare och verkligen få en inblick i en av Tysklands största klubbar. 
Något positivt med att vara hemma är att man får mer tid att se just sådana här mästerverk. 

/Rickard Johansson 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln