Der Klassiker kan verkligen bli en klassisker

Av fredagskrönikören - Adam Nilsson

Imorgon lördag spelas ”Der Klassiker”, matchen mellan giganterna Bayern München och de senaste årens stora uppstickare Borussia Dortmund. Mötet mellan Tysklands två största klubbar har präglats av en sportslig rivalitet som under de senaste åren har växt sig starkare igen i och med Borussia Dortmunds återkomst till toppen. Och lördagens möte ser ut att bli högst avgörande för utgången av guldstriden i Bundesliga – vilket betyder att det borde bjudas på fantastisk underhållning från första sekund av matchen.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Bundesliga är en liga som inte har för vana att bjuda på de största matcherna i form av rivalitet. Utöver Ruhrderbyt mellan Dortmund och Schalke är det sällan som vi ser stadsderbyn eller liknande former. Därför har Der Klassiker mellan Bayern och Dortmund klivit fram som en av de absolut hetaste matcherna i Tyskland. Speciellt under de senaste åren då matchen återigen har handlat om två av Tysklands bästa lag och där uppstickaren Dortmund har haft en otäck förmåga (ur Bayerns ögon) att strula till det för Münchenlaget.
 
Efter att Jürgen Klopp tackat för sig förra säsongen med en sjundeplats i ligan har Dortmund åter tagit sig till toppen den här säsongen ledda av den karismatiske Thomas Tuchel. Efter ett år där spelare som Marco Reus, Ilkay Gündogan och Mats Hummels haft problem att prestera ser dessa nyckelspelare åter ut att vara i det slag som de var när Dortmund tog sig till Champions League-final 2013. Dortmund har varit att räkna med och hade det inte varit för Bayerns makalösa form i ligan hade de svartgula med stor sannolikhet varit i serieledning vid det här laget.
 
Men Bayern har som sagt en bra säsong bakom sig. Pep Guardiolas avskedssäsong har inte betytt en avtrappning av engagemang och resultat, snarare det motsatta – Bayern spelar stundtals bättre fotboll än vad de har gjort tidigare och inte minst visade de i Champions League-matchen mot Juventus att de fortfarande kan imponera på en sådan där nivå som motståndartränare drömmer om att uppnå med deras egna lag. Bayern har kanske inte nått de höjder som många förutspådde när Guardiola tog över, men de är fortfarande ett av Europas absolut bästa fotbollslag och visar det vecka in och vecka ut.
 
Årets säsong har dessutom varit något alldeles extra för Bayern. För i år har man möjligheten att första gången någonsin i Bundesligahistorien bärga sin fjärde raka titel vilket har varit ett extra incitament till att inte sjabbla bort ligan. Det kan låta underligt – med tanke på att Bayern har varit överlägsna i Tyskland de senaste åren och ofta utmålas som oslagbara i Bundesliga – men det vore en stor bedrift att lyckas med att bärga sin fjärde ligatitel i följd. Bundesliga är visserligen en av Europas yngre toppligor med sina 53 år men den har egentligen alltid varit konkurrenskraftig – Bayern har varit den enda konstanten i Bundesligatoppen, i övrigt har det funnits många starka klubbar som utmanat men aldrig riktigt haft uthållighet.
 
Dortmund har däremot bitit sig fast och på lördag hoppas de kunna sätta ytterligare en käpp i hjulet för Bayerns drömmar om att lyfta deras fjärde raka titel. Avståndet mellan lagen är just nu fem poäng och skulle Dortmund vinna skulle det minska till två, vilket vore ett slagkraftigt läge för arbetarklubben från centrala Tyskland. Dortmund kommer att göra allt i sin kraft för att stoppa Bayerns drömmar, samtidigt kommer Bayern att göra allt för att få igenom sina. Det bådar för en fantastisk fotbollsmatch mellan två fotbollslag som spelar en oerhört bra och intelligent fotboll. Der Klassiker ser verkligen ut att kunna bli en klassiker och är ett måste att se för den inbitne fotbollssupportern.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln