Riskabelt drag av Tottenham


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Det slog ner lite som en bomb på tisdagskvällen, när det bekräftades att Tottenham har sparkat Marucio Pochettino. Jag blev inte så överraskad som vissa andra, även om jag trodde han bara skulle få ett par matcher till. Det som däremot förvånade mig var hans ersättare. Hur tänkte ni här, Tottenham?
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Trots att det inte blev några titlar räknar många Spurs-supportrar Pochettino som klubbens bästa tränare någonsin. Han gjorde ett mediokert Tottenham till ett topplag i Europa, som så sent om för ett halvår sedan spelade Champions League-final.

Hela 2019 har dock Tottenham sviktat, även om det är först den här säsongen som det har synts resultatmässigt. En anledning till det kan vara de uteblivna värvningarna, mycket på grund av arenabygget. Pochettino har skickat tydliga pikar mot styrelsen om just detta, och känslan har varit hela hösten att han har blivit mer och mer frustrerad. Kanske skar det sig till slut rejält. Allt detta går ju hand i hand med de misslyckade resultaten den senaste tiden.

Tittar man tillbaka på Pochettinos tid i Tottenham så känns det bisarrt att han sparkas, efter allt han gjort för klubben, men samtidigt har det gått så långt att något behöver göras för att rädda säsongen. Jag är inte fullt lika oförstående till Spurs val att sparka Pochettino. Det jag har svårare att förstå är att ersättaren heter José Mourinho.

På ett sätt tror jag att Mourinho kan vara precis vad Tottenham behöver just nu. En erfaren, bestämd och, inte minst - revanschsugen tränare. Nästan alls tvivlar på honom, trots hans cv, är det inte då Mourinho är som bäst? Det känns som han nu, under nästan ett års tid som arbetslös, haft gott om tid att tänka på ett och annat. Kanske är det en bättre Mourinho som sätter sig i tränarbänken den här gången.

Framförallt är dock känslan att Tottenham och Mourinho inte är en match made in heaven på lång sikt. En anledning är att Mourinhos sätt att spela fotboll är långt ifrån den som laget spelat under Pochettino, eller för den delen sättet som supportrarna vill se laget spela.

Det Spurs-supportrar borde vara mest oroliga för är att Mourinho är känd för att kräva mer eller mindre ett handplockat spelarmaterial, så har det varit i samtliga hans tre senaste klubbar (Man U, Chelsea och Real Madrid). I Tottenham är det långt ifrån samma ekonomiska möjligheter, fråga bara Pochettino. Hur ska detta gå? Det är som upplagt för en konflikt mellan Mourinho och ordförande Levy.

Mourinho kommer dessutom in som starkt ifrågasatt av sina nya supportrar, som nästan alla saknar Pochettino och ogillar Mourinho sedan tidigare. Det är många tuffa utmaningar som väntar Mourinho. Spelartruppen är bra nog för att han på kort sikt ska lyfta laget, men det ska bli spännande att se hur Tottenham mår 2023, då Mourinhos kontrakt går ut, om han har kraschat med ännu en storklubb. Detta är sista chansen för Mourinho på europeisk toppnivå i klubbfotbollen. Vi är många som tvivlar på dig.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln